Evropská komise vyčíslila objem podvodů s penězi EU na 295 milionů eur

Brusel - Podvodné jednání s prostředky z rozpočtu Evropské unie se v roce 2011 dotklo 295 milionů eur (7,5 miliardy korun). I přes tuto výraznou sumu nicméně podle Evropské komise množství podvodů, které mají dopad na unijní rozpočet, meziročně kleslo o 35 procent. Zmiňovaná suma odpovídá zhruba 0,2 procenta rozpočtu EU.

Na menším množství podvodů mají podle Bruselu podíl důkladnější kontroly, avšak podílí se na tom i technické aspekty jako například ukončení programového období u politiky soudržnosti či stabilizovanější podávání zpráv u prostředků ze zemědělské politiky EU.

„Pokles výskytu podvodů v oblasti rozpočtu EU je důkazem, že naše odhodlané úsilí s tímto problémem bojovat se začíná vyplácet. Boj však ještě zdaleka nekončí,“ uvedl eurokomisař pro daně a boj s podvody Algirdas Šemeta.

Právě v oblasti zemědělství, které v rámci rozpočtu představuje jednu z největších položek, počet oznámených podvodů poklesl o 66 procent.

Ani cent nesmí přijít nazmar

Zmiňovaná suma 295 milionů eur by měla být v souladu s unijními pravidly vrácena do rozpočtu.

„Komise je zastáncem politiky nulové tolerance podvodů. Ani cent z peněz daňových poplatníků by neměl kvůli podvodníkům přijít nazmar. Komise bude i nadále podnikat veškeré kroky na ochranu rozpočtu EU, které jsou v jejích silách, a členské státy musí rovněž přiložit ruku k dílu,“ zdůraznil také Šemeta.

Vydáno pod