Senát zamítl nižší růst důchodů, rozhodne sněmovna

Praha - Senát dle očekávání zamítl levicovou většinou vládní předlohu o nižším růstu důchodů v dalších třech letech. Novela o důchodovém pojištění tak znova putuje do sněmovny, která by o ní měla rozhodovat začátkem září.

Podle novely se penze budou po tři roky valorizovat o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru. Jde o součást vládních úsporných opatření ke snížení schodků rozpočtu.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) zdůraznil, že se mu novela nepředkládá lehce, ale nic jiného mu prý nezbývá. Přiznal, že nominální hodnota důchodů sice bude dál růst, reálná ale o něco poklesne. „Návrh zákona má jako součást celkové vládní fiskální strategie přispět ke snižování deficitů veřejných rozpočtů a ke stabilizaci státního rozpočtu v dalším obdobím,“ prohlásil ministr.

Senát
Zdroj: ČT24

Levice: Pro důchodce méně, ale církvi miliardy

Naopak levicoví zákonodárci, například Jan Hajda (ČSSD), poukazovali na to, že zatímco důchodcům chce vláda přidávat méně, církvím chce vracet majetek a vyplácet miliardové náhrady. Kritici také připomínali, že vláda dnes navrhla zvýšit platy ústavním činitelům, zatímco penzistům chce fakticky ubrat. „Dovede si pan ministr a vláda představit, v jakých podmínkách žijí mnozí senioři?“ ptala se ministra senátorka Božena Sekaninová (ČSSD).

V případě, že bude novela platit, za tři roky by měl stát uspořit celkem 47,7 miliardy korun. Průměrný důchod by se v příštím roce zvýšil zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc.