Pracovnice ČNB si chtěla vydělat na roztrhaných pětitisícovkách

Praha - Dnes už bývalá úřednice České národní banky se snažila vydělat na výměně roztrhaných bankovek. Žena nakonec u soudu vyvázla jen s podmíněným trestem. Využila toho, že se loni měnila pravidla, podle kterých se náhrada za poškozené peníze vyplácí. Nově teď platí, že peněžní ústavy vymění majiteli zničenou bankovku jen v případě, že z její plochy zůstává více než polovina.

Pro svůj podvod se úřednice rozhodla použít 440 tisíc korun v pětitisícových bankovkách. „Poté je přetrhala a následně směňovala, aby za ně dostala vyšší finanční obnos,“ vysvětlila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Michaela Wenzlová. 

Pětitisícovku žena vždy roztrhla na dva díly. První, který měl něco přes čtvrtinu, donesla do banky na konci června a získala za něj čtvrtinu hodnoty, tedy 1 250 korun. Se zbývajícím, více než polovičním dílem, počkala do července, kdy se měnila pravidla. V bance pak dostala plnou hodnotu. Z jedné pětitisícové bankovky tak měla rázem 6 250 korun. 

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)

Úřednice obcházela s roztrhanými bankovkami různé banky. Pětitisícovky se pak postupně scházely v České národní bance, které to začalo být podezřelé. Nakonec se jí podvodnici ve vlastních řadách podařilo odhalit. 

Michaela Wenzlová, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1

„Žena už byla pravomocně odsouzena, a to k odnětí svobody na jeden rok. Tento trest jí byl podmíněně odložen na zkušební dobu tří let.“ 

Trestné je přitom i úmyslné poškozování peněz. Stačí je třeba pokreslit, natož roztrhat. Úřednice si tím způsobem mohla přijít na více než sto tisíc korun. Nakonec ale stačila způsobit škodu výrazně menší. „V tomto případě byla veškerá škoda uhrazena,“ prohlásil Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB. 

Sídlo České národní banky
Zdroj: ČT24

Dnes už by podvodnice, která přišla v bance o práci, neuspěla. Polovina bankovky nebo její menší část je teď totiž bezcenná. Uspěje jen člověk, kterému zůstalo v ruce přes 50 procent původní plochy bankovky. „V tom případě dostane celou nominální hodnotu zpátky,“ dodal Zimmermann. Ročně mění centrální banka lidem asi 200 až 300 tisíc poškozených bankovek. Pravidla, která platí v Česku, jsou přitom stejná v celé Evropské unii.