Kvůli masakru se na nového Batmana nechodí tolik, jak se čekalo

Los Angeles - Nový film o Batmanovi s názvem Temný rytíř povstal zřejmě tratí na pátečním masakru na předměstí Denveru. Lidé z odvětví míní, že by za celý víkend mohl vydělat kolem 173 milionů dolarů (asi 3,6 miliardy korun). Hollywoodská studia již uvedla, že kvůli masakru víkendová čísla o tržbách nezveřejní. Nový Batman přitom patřil mezi nejočekávanější filmy roku.

Film podle hrubých odhadů za pátek v kinech v USA a Kanadě vydělal kolem 74 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun), což je méně, než se očekávalo. Část expertů si ale myslí, že páteční večer už negativně ovlivnila právě střelba v kině.

Tržby zůstanou utajeny

Společnost Warner Bros, která je distributorem filmu, oficiální čísla za pátek nezveřejnila. Vůbec poprvé, co si lidé z odvětví pamatují, se také stalo, že ostatní studia se jako projev sounáležitosti rozhodla víkendovou statistiku o tržbách rovněž nezveřejnit. „Připojujeme se k našim kolegům z Warner Bros a v době smutku nebudeme data o hrubých tržbách zveřejňovat,“ reagovala konkurenční společnost Sony Pictures.

Promítání Batmana
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Společnost Hollywood.com Box Office, která zveřejňuje víkendová data, zatím neví, zda tento týden údaje vydá.

Temný rytíř povstal byl jedním z nejočekávanějších filmů letošního roku. Premiéru ale v pátek poznamenala střelba v kině na předměstí Denveru, z které úřady podezírají čtyřiadvacetiletého Jamese Holmese. V důsledku střelby zemřelo 12 lidí včetně šestileté dívky, další desítky jsou zraněny. Holmes je nyní ve vazbě a v pondělí má jít před soud.

Christian Bale jako Batman ve filmu Temný rytíř
Zdroj: ČT24/Warner Bros.

Odborníci původně předpokládali, že nový film o Batmanovi za víkend vydělá 170 až 198 milionů dolarů (až 4,2 miliardy korun). To by bylo těsně za rekordem 207 milionů dolarů (zhruba 4,3 miliardy korun), který je z letošního května a patří snímku Avengers.

Vydáno pod