Peking pokračuje v cestě k plné směnitelnosti jüanu

Peking - Čína je zase o krok blíž k liberalizaci jüanu. Na řadě je australský dolar, který by mohl být přímo směnitelný s čínskou měnou. Ta by se do pěti let měla podle čínského guvernéra centrální banky stát mezinárodním platidlem.

Australské společnosti, které obchodují s Čínou, musí nejprve svůj byznys převést na americké dolary a pak až na ty australské. Výhodné to pro ně ale moc není. To by se teď mohlo změnit, podle australského ministra financí Wayna Swana by se díky opatření snížily obchodní náklady mezi Austrálií a Čínou. Většina komodit je však vyčíslena v amerických dolarech, spousta firem v tom tak podle odborníků neuvidí okamžitou výhodu.

Směnný kurs čínského jüanu býval v minulosti pevně fixován na americký dolar. Teď funguje přes měnový koš – jako hlavní měny jsou americký dolar, euro, japonský jen a jihokorejský won. Vedlejší roli hraje britská libra, thajský bath, ruský rubl a australský, kanadský a singapurský dolar. 

Autralský ministr financí Wayne Swan
Zdroj: ČT24

„Austrálie má velký zájem o plnou směnitelnost jüanu, těším se na pokračování v jednáních s čínskými kolegy a dotáhnutí tohoto cíle do konce,“ potvrdil ministr Swan. Podobně jako Austrálie stojí o větší liberalizaci i Velká Británie nebo Singapur.

Podle analytiků má o to Peking zájem. Už na začátku roku prohlásil čínský guvernér centrální banky, že jüan bude do pěti let plně směnitelná měna. O tom ale musí rozhodnout tamní vláda. Jde taky o to, jestli zbytek světa přijme jüan jako rezervní měnu.

Peking pokračuje v cestě k plné směnitelnosti jüanu (zdroj: ČT24)