MMF popírá, že by nechtěl dál podporovat Řecko

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) popřel spekulace médií, podle kterých už není ochotný i nadále finančně sanovat Řecko. Podle svého mluvčího fond Řecko stále podporuje a jeho mise dorazí v úterý do Atén k jednáním o dalším postupu.

„MMF podporuje Řecko v překonávání jeho ekonomických potíží,“ prohlásil v reakci na zprávu německého týdeníku Der Spiegel mluvčí MMF. List o víkendu napsal, že fond by se nezúčastnil případné další finanční pomoci pro Řecko, která by se mohla pohybovat v rozmezí deseti až 50 miliard eur (až 1,3 bilionu korun).

Trojka znovu prověří řeckou kondici

„Mise MMF začne diskutovat s řeckými vládními místy 24. července o tom, jak ekonomický program podporovaný finanční pomocí MMF dostat zpět na správnou cestu,“ doplnil mluvčí. Do řecké metropole se tento týden vrátí zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a MMF. Tzv. trojka svou poslední misi ukončila 9. července s tím, že země opět neplní cíle úsporného programu a měla by přidat v reformních opatřeních.

Nová řecká koaliční vláda plánuje změny v úsporných opatřeních. Především hodlá prodloužit dobu splnění některých opatření kvůli hlubšímu ekonomickému poklesu, než jaký byl očekáván. To by si ale vyžádalo další desítky miliard eur ze strany silnějších států.

Mezinárodní měnový fond
Zdroj: ISIFA/EPA/Robert Ghement

Ovšem řada zemí eurozóny v čele s Německem vyjadřuje neochotu poskytnout předlužené zemi další podporu kromě dříve slíbených peněz. Ministr financí Wolfgang Schäuble rezolutně odmítl prodloužení lhůt Aténám na splnění reforem. „Pokud došlo ke zdržením, musí je Řecko dohnat,“ prohlásil dnes Schäuble pro deník Bild.

Řecko se nyní snaží získat překlenovací úvěr, aby mělo peníze na pokrytí státních výdajů až do konce září. Země teď spoléhá na další část sjednané pomoci, kterou má slíbenou od Evropské unie a MMF. Atény avizovaly, že s penězi vystačí do srpna, další tranše úvěru od zahraničních věřitelů ale nedorazí dříve než v září. To dnes potvrdila Evropská komise, jejíž mluvčí sdělil, že nejprve musí „trojka“ posoudit postup řeckých reforem, které výrazně zaostávají za plánem.