Česko možná nedostane dotace 40 miliard na vodárenství

Praha - Nad Českem se vznáší hrozba, že v letech 2014 až 2020 přijde o 40 miliard korun, které by mohla získat na dotacích do vodárenství. S informací přišly Hospodářské noviny (HN). V České republice je podle Evropské komise toto odvětví špatně regulované, a není tak zřejmé, zda evropské investice nesměřují do investic, které by měly platit samy soukromé vodárenské firmy.

České úřady se však na způsobu regulace dosud nedokázaly domluvit. Je tak možné, že peníze na opravy a údržbu vodovodní sítě budou nakonec muset spotřebitelé zaplatit na vyšším vodném a stočném.

Radek Novotný, poradenská firma Compas Capital Consult

„Firmy, které sítě provozují, jsou jen uměle nainstalované pijavice, které vydělávají jen jako zprostředkovatelé mezi vodárnou a zákazníkem.“

Tuzemské vodárenství v současnosti spadá pod několik ministerstev najednou. „Komise po nás chce, abychom tyto pravomoci koncentrovali do nějaké nezávislé instituce,“ prohlásil náměstek ministra životního prostředí Jakub Kulíšek. V úvahu prý připadá například přesun pravomocí pod Energetický regulační úřad (ERÚ). Na to však mají jednotlivá ministerstva rozdílný názor a proti jsou i čeští vodárenští giganti.

„Jsme připraveni jako nezávislý regulátor spravovat i oblast vodárenství,“ nebrání se možné regulaci šéfka ERÚ Alena Vitásková. „Máme k tomu jako regulátor dalších síťových odvětví všechny předpoklady,“ dodala.

Vydáno pod