Olympiáda přinese Londýňanům tři tisíce nových bytů

Londýn – Obyvatelé britské metropole budou mít po skončení letní olympiády k dispozici více než tři tisíce nových bytů. Z prozatímního bydliště olympijských sportovců se totiž stane čtvrť obytných domů. Po hrách je ještě doplní nové obchody, školy či poliklinika.

Stratford byl donedávna zanedbanou oblastí na východ od Londýna, kterou hyzdily staré průmyslové stavby a opuštěná skladiště. Teď tu vyrostla kompletně nová čtvrť obytných domů. „Olympiáda tomuto místu hodně prospěla. Bylo zapotřebí hlavně investovat do celé infrastruktury,“ pochvaluje si Peter Murray, předseda New London Architecture.        

Celkové náklady na výstavbu se vyšplhaly na 43 miliard korun. Areál je velký jako 357 fotbalových stadionů. Město s ním má velké plány i po skončení olympiády. „Chceme lákat nové investory a přesvědčit je, že tato oblast má velký potenciál. Je to také vhodné místo pro žití. Rozhodně nechce dopadnout stejně špatně jako Řecko po aténských hrách v roce 2004,“ dodává Murray.

Řekové tehdy olympijskou vesničku umístili dvacet kilometrů západně od Atén. A to, co se mělo změnit v moderní obec na dohled od hlavního města, se stalo koulí na noze. Ubytování pro deset tisíc lidí je z poloviny prázdné. A ti, kdo byty a domy v lokalitě zakoupili, toho teď litují.

V místě nefunguje žádná škola ani lékař, za prací se musí dojíždět, obchody, které se na čas otevřely, zase rychle zmizely. A právě tomu chtějí Britové předejít.

Olympijské centrum v londýnském Stratfordu
Zdroj: ČT24