České dráhy a Tipsport vydaly dluhopisy za miliardy

Praha - České dráhy vydaly druhou emisi mezinárodních dluhopisů. Cenné papíry za 300 milionů eur (7,7 miliardy korun), určených na modernizaci vozového parku a refinancování starých závazků, si během pondělka rozebrali hlavně evropští investoři. Sázková společnost Tipsport se po koupi Chance chystá prodejem dluhopisů na další velké akvizice. Emisi bondů v celkové výši 6,15 miliardy korun již schválila Česká národní banka. O emisích informuje dnešní vydání deníku E15 a Hospodářských novin.

České dráhy rozprodaly dluhopisy za 7,7 miliardy korun. „Finanční prostředky budou použity na pokrytí investic, primárně modernizace a nákup nových vozidel, a také na částečnou úhradu krátkodobého a dlouhodobého dluhu,“ sdělil deníkům mluvčí ČD Radek Joklík. Dráhy ale potřebují novou sadu bondů hlavně na splacení starých závazků.

V polovině prosince je splatná vůbec první drážní emise z roku 2009, tehdy šlo ještě pouze o tuzemské cenné papíry. Celkem podnik musí splatit dvě miliardy korun. Podle náměstka ministra dopravy a šéfa řídicího výboru Českých drah Lukáše Hampla musí jít na refinancování starých dluhů asi 70 procent výnosů z nové emise, dodala E15. Roční kupon má hodnotu 4,125 procenta.

Tipsport chystá další akvizice

Sázková společnost Tipsport, která je největším tuzemským provozovatelem kurzových sázek na sportovní události, chce vydat bondy za 6,15 miliardy korun. Je to letos zatím nejvyšší emise, kterou ohlásila soukromá česká nefinanční firma. „Dluhopisy vydáme pravděpodobně na podzim. Jednání s prodejci teprve probíhají,“ řekl E15 generální ředitel Tipsportu Petr Knybel.

Tipsport Holding vydá dluhopisy v celkové hodnotě 1,9 miliardy a sesterský Tip-sport.net Holding pak za 4,25 miliardy. Obě emise budou v listinné podobě na jméno a mají pevný úrokový výnos 12 procent. Společnosti Tipsport loni klesl zisk na 360 milionů z předloňských 373 milionů korun.

Vydáno pod