Antimonopolní úřad nemá lidi na odhalování kartelů

Praha – Antimonopolní úřad je při vyšetřování nejzávažnějších narušení hospodářské soutěže, tedy kartelů a monopolů, na pokraji sil. To pak nahrává jejich vzniku, upozornily Hospodářské noviny. Důvodem je nedostatek zaměstnanců. Personální nouzi dokládají data z posledních tří let. V té době úřad začal prošetřovat jen pět kartelů a ještě méně monopolů.

Antimonopolní úřad má totiž málo zaměstnanců, a tak nestíhá hlídat nebezpečné tendence, které přímo zvyšují ceny a ničí konkurenci. Velké případy kolem monopolů a kartelových dohod rozkrývá jen 19 lidí. To je v přepočtu na obyvatele jedno z nejnižších čísel v Evropské unii. 

Za poslední tři roky antimonopolní úřad odhalil a zahájil vyšetřování pěti kartelů a začal zkoumat dva monopoly. Obdobný úřad v Německu přitom za stejnou dobu otevřel přes 20 kauz. Důvodem je nedostatek lidí. „Personální obsazení sekce hospodářské soutěže patřilo v rámci Evropské unie při přepočtu na počet obyvatel k jedněm z nejnižších,“ dokládá předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. 

Petr Rafaj
Zdroj: ČT24

Nedostatečnou situaci teď má částečně napravit deset nových zaměstnanců. Ovšem toto číslo je ve srovnání s právními odděleními velkých firem jen zlomek. Velké případy totiž na úřadě rozkrývají jen dvě desítky lidí. 

zdroj HN o situaci v ÚOHS

„Je zabezpečena jen základní agenda, nezbytné minimum.“

Úřad teď od poslanců díky schválené novele dostal možnost vybrat, které kauzy vyšetří. Nebude už muset řešit méně závažná porušení zákona. „Prioritizace nám umožní soustředit se na odhalování a prošetření celospolečensky závažnějších případů,“ dodal Rafaj.

Novelu však kritizují odborníci. „Umožní úřadu zbavit se bez přezkoumání některých případů včetně těch problematických. Může vést i k politizaci v citlivých kauzách,“ míní odborník na antimonopolní právo Martin Nedelka. 

Předloha teď míří do Senátu. Vedení antimonopolního úřadu si nové podmínky chválí, právníci ale kritizují i to, že proti rozhodnutí úřadu některé kauzy nevyšetřovat nebude možné odvolání k soudu. „Mohlo by to pomoci jen v situaci, kdy by pro samé stíhání nevýznamných deliktů neměl antimonopolní úřad čas soustředit se na ty významné,“ doplnil advokát Robert Pelikán.

ÚOHS nemá lidi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod