Zhoršení eurokrize by nejvíce dopadlo na Británii, Česko je čtvrté

Praha - Česko by mohlo doplatit na další případné zhoršení krize v eurozóně. Patří totiž mezi země, které zhoršující se ekonomickou situaci zemí, kde se platí eurem, nesou nejhůř. Může za to hlavně silná bankovní provázanost s eurozónou. Nejvíce postihne finanční krize Velkou Británii, Polsko a Maďarsko. Česko je pak podle studie britského institutu Maplecroft na čtvrtém místě.

Velká Británie, Polsko, Maďarsko a Česko mají s eurozónou velmi provázané trhy, čímž se snižuje jejich odolnost vůči ekonomickému útlumu. „Dopady na tyto ekonomiky zahrnují snížení průmyslové výroby, ztrátu konkurenceschopnosti a státní dluhy, které by mohly dosáhnout neudržitelných úrovní kvůli stoupajícím výnosům,“ míní studie společnosti Maplecroft. 

Zpráva přichází v době, kdy se do recese dál propadá řada evropských ekonomik - kromě Řecka a Španělska třeba i Itálie. Státy potřebují finanční pomoc, zemím eurozóny ale pomalu dochází trpělivost a čekají, až jihoevropské státy splní dohodnuté podmínky. 

Rafael Pampillon, profesor, Business School Madrid

„Pokud nedostaneme evropskou pomoc, máme jednu jedinou možnost - vzdát se eura. Vzdát se ho i přesto, že je jasné, že to bude mít nepředvídatelné dopady na naši, evropskou i světovou ekonomiku.“ 

Dopady eurokrize (zdroj: ČT24)

Itálie a Francie proto podpořily Španělsko, které chce, aby Evropská unie začala co nejrychleji naplňovat dohodu z června a položila konkrétní základy řešení dluhové krize eurozóny. Ty mají mimo jiné zajistit větší kontrolu evropských bank, zajistit vyšší finanční stabilitu a hlavně ochránit silné ekonomiky od dopadů krize. „Viděli jsme, jak padla periferie. Potom prudce klesla Francie a Německo je teď následuje,“ vysvětluje vedoucí ekonom společnosti Markit Chris Williamson. 

Prohloubení krize by dopadlo i na africké země nebo Skandinávii

Mezi 17 ekonomikami, které podle studie čelí „extrémnímu riziku“ v případě prohloubení krize, patří kromě visegrádských zemí či Skandinávie rovněž africké země vyvážející komodity nebo jinak silně závislé na stycích s eurozónou - Pobřeží slonoviny, Mosambik, Mauritánie a Maroko. V těsném závěsu jsou země Arabského jara jako Tunisko, Egypt a Libye. Silně vystaveny riziku prohlubující se krize jsou velké rozvíjející se trhy Brazílie, Rusko a Indie, středně pak Čína.

Studie společnosti Maplecroft
Zdroj: ČT24/Maplecroft

Nejnovější zprávy přitom negativní trend potvrzují. Britské hospodářství se ve druhém čtvrtletí propadlo o sedm desetin procenta, což je výrazně více, než se čekalo. Odborníci odhadovali dokonce částečné zotavení.