Italové preferují kanceláře na hodinu

Řím – V Itálie roste trend krátkodobého pronajímání kanceláří. Důvodem je tamní hospodářská situace, neboť kvůli ní se podnikatelé nechtějí zadlužovat nebo vázat na roční nájemné. Raději proto pracují v kancelářích třeba jen pár hodin. Součástí pronájmu kanceláře je i vybavení místnosti a spotřeba energií.

Prohlubující se ekonomické problémy a zvyšující se nezaměstnanost nutí Italy dávat si pozor, za co utrácí. Podobně jsou na tom ale i tamní podnikatelé, kteří řeší, jestli si pořídí kancelář vlastní, anebo peníze raději ušetří. „Hodně podnikatelů se teď bojí investovat do byznysu v Janově nebo v Římě. Doba je těžká a lidé se nechtějí zbytečně zadlužit nákupem nových místností nebo jejich vybavením,“ popisuje vlastník kanceláří v Janově Medolago Albani. 

Pronájem místnosti právě v Janově o dvaceti metrech čtverečních stojí v přepočtu asi třináct tisíc korun měsíčně. Lidé ale musí počítat se zálohou tří měsíčních nájmů a upsat se minimálně na rok. Někteří z nich tak volí raději jinou variantu.  Za takzvanou hodinovou kancelář zaplatí v přepočtu asi šest set korun na hodinu. Toho využívají většinou malé firmy nebo živnostníci. Podle Albaniho je součástí pronájmu kanceláře vybavení místnosti a spotřeba energií. Samozřejmě součástí servisu je prý i recepce. Zaměstnanci mluví anglicky, německy a francouzsky. 

Takovou kancelář si můžou podnikatelé pronajmout i na jeden den. Celý měsíc by pro ně ale zajímavý už nebyl - při osmi hodinách pracovní doby by totiž zaplatili skoro sto tisíc korun, tedy skoro pětkrát víc, než by zaplatili za běžný nájem. 

Kancelář na hodinu - italský trend krátkodobého pronajímaní kanceláří (zdroj: ČT24)
Vydáno pod