Američané vyvinuli chytrou baterii, která umí dávkovat proud

New York – Americká technologická společnost Nation-E našla způsob, jak maximalizovat potenciál elektřiny z obnovitelných zdrojů, zejména větrných a solárních elektráren. Firma navrhla chytrou baterii, která prý lépe uloží vyrobenou energii a pustí ji do sítě až v nejvhodnějším momentu.

Tato plně samostatná a inteligentní jednotka je ve své podstatě velkou baterií, která umí sama nejlépe vypočítat, kdy a jak se plně nabít, a kdy naopak pustit elektřinu do sítě. Princip je tedy jednoduchý – baterie se nabije levně a energii pak použije, když je proud ze sítě drahý.

„Je to jako chytrý telefon. Sám o sobě umí volat, posílat SMS nebo se připojit na internet. A my jsme teď vytvořili aplikaci, která má vlastní mozek a ví, kdy připojit zařízení k síti, a kdy ne,“ popisuje novou technologii generální ředitel společnosti Idan Edi.

K dispozici je verze pro domácnosti i firmy

Přístroj má kapacitu necelých sedm kilowatthodin a je velký zhruba jako malá lednice. Domácnosti může denně ušetřit hned několik kilowatt. Firma ale dodává i větší verzi – megawattovou. Ta už může fungovat jako plnohodnotná záloha třeba i pro celý menší podnik. Zachovat dodávku energie dokáže po několik hodin.

„Vyvinuli jsme něco, co nazýváme 'energetickou bankou'. Ten systém dokáže sám energii ukládat, spravovat a hlavně šetrně distribuovat. Je to bezpečné a my jsme připraveni ji okamžitě uvést na trh,“ říká prezident Nation-E Daniel Jammer.

Právě šetrné rozložení takzvaně zelené energie je klíčové pro její další využití, sluneční svit stejně jako vítr totiž dodávají elektřinu nepravidelně. Baterie ještě nejsou na takové úrovni, aby ji dokázaly využít všechnu. Vývoj podobných inteligentních technologií je proto byznysem budoucnosti. Jen ve Spojených státech má odvětví v příštích letech narůst více než dvacetinásobně.

Nová technologie je nicméně poměrně nákladná. Domácnosti i firmy si proto podobnou investici dobře rozmýšlejí. Menší zařízení vyjde zhruba na 25 tisíc dolarů, větší – megawattové – až na tři a půl milionu.

Inteligentní baterie z USA (zdroj: ČT24)