Zavadil: Zvyšování platů ústavních činitelů jen přilévá olej do ohně

Praha - Na Úřadu vlády proběhlo zasedání předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody. Jeho členové se podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) zabývali především organizačními záležitostmi týkajícími se projednávání státního rozpočtu na rok 2013. Řeč ale došla i na platy ústavních činitelů, proti jejichž plánovanému zvýšení se ohradily odbory. „Jsem sám zvědav, jak se k tomu postaví Parlament. Nejlepší by bylo, kdyby si nepřidali vůbec nic,“ řekl po jednání předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Jak upozornil po jednání ministr Drábek, již několik měsíců nejedná plénum tripartity, protože odbory se ho odmítají účastnit. Nicméně jednání předsednictva i pracovních týmů pokračují. Zda se odbory v příštích měsících připojí k projednávání státního rozpočtu na rok 2013, nechá na jejich vlastním uvážení.

Řeč došla i na čerpání evropských fondů. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák to považuje za jednu z klíčových oblastí, která by měla pomoci české ekonomice vzhledem k současnému „nelichotivému vývoji“.

Mezi další otázky, které jako zástupce svazu vznese na jednání s premiérem a ekonomickými ministry, budou ale i prorůstová opatření, proexportní strategie nebo konkurenceschopnost České republiky.

Odbory zajímá zejména zákon o stávce a platy ústavních činitelů

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na jednání znovu požadoval zastavení přípravy zákona o stávce. Domnívá se, že materiál se značně odchýlil od původního záměru, proto by měl být zcela opuštěn. „Myslíme si, že jsou podstatně důležitější věci,“ uvedl. Drábek to však odmítl. „Nemohu vyhovět požadavku zastavit tyto práce, protože tato zákonná úprava chybí,“ sdělil. Věcný záměr návrhu tohoto zákona v současnosti prochází připomínkovým řízením.

Zavadil tvrdí, že současný zákon o kolektivním vyjednávání vyhovuje, a není ho proto třeba měnit. Za dobrou mají dosavadní legislativní úpravu vyhlašování stávek i zaměstnavatelé. „Zákon o stávce je dobře zpracován a je jenom na vládě, zda vymyslí nějaký zákon o obecné stávce,“ vyjádřil se ke sporu prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

O předloze chce ministr se sociálními partnery dále vyjednávat. Druhé připomínkové řízení končí 31. července a podle Drábka není věc akutní, je proto připraven diskutovat.

Brífink po mimořádném jednání předsednictva tripartity (zdroj: ČT24)