Dodavatel registru vyhrává jeden tendr za druhým

Praha - Firma, která málem připravila o místo ministra dopravy, už od svého vzniku vyhrává jeden tendr za druhým. Nejen na ministerstvu dopravy, ale teď i na resortu zemědělství objevila Česká televize podezřelé okolnosti, za kterých se ATS-Telcom dostala ke státní zakázce, tentokrát za čtvrt miliardy korun. Redakce navíc mluvila s člověkem, který měl údajně v minulosti po ATS-Telcom v tichosti opravovat její chyby.

Otazník číslo jedna visí nad tím, jak vyhrává firma ATS-Telcom státní zakázky. Například na ministerstvu zemědělství zvítězila, přestože podala nejdražší nabídku. Za 262 milionů se bude letos a příští rok starat o počítačové systémy ministerstva. Z vyhodnocení tendru přitom vyplývá, že všechny vyřazené firmy nabídly nejméně o 50 milionů korun výhodnější cenu než ATS-Telcom. A jedné z nich ministerstvo příliš nízkou cenu přímo vyčetlo. 

„Nabídky vámi zmíněných uchazečů nesplnily zadávací podmínky stanovené zadavatelem, což konstatoval jak znalecký posudek, tak také hodnotící komise. Zadavatel se s tímto konstatováním ztotožnil, a proto vyloučil vámi uváděné společnosti z předmětného zadávacího řízení,“ uvedl Petr Vančura, ředitel Odboru informačních a komunikačních technologií Ministerstva zemědělství ČR. Proč ministerstvo nevypsalo nové řízení, když mohlo mít služby o pětinu levnější, zatím nikdo nevysvětlil. 

Další otázkou je, proč firma dostává zakázky, když údajně měla problémy s dodávkami systému už dřív. Bývalý obchodní ředitel firmy GITY Ivo Vašíček tvrdí, že se s ATS-Telcom setkal v polovině devadesátých let, když jeho firma vyhrála výběrové řízení na dodávku telekomunikačních technologií pro Armádu České republiky. „Měla se spustit nějaká komunikace. To bylo důležité kvůli vstupu do NATO, a proto bylo důležité něco zprovoznit a to, co tam oni dodávali, byl více méně experiment, který nefungoval,“ uvedl Vašíček.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)

ATS-Telcom: Zakázky jsme splnili se ctí

ATS-Telcom se ovšem brání. „Všechna tato vyhlášení ve vztahu k naší společnosti jsou lživá a my v současné době připravujeme žalobu. Všechny zakázky, které jsme realizovali, a myslím si, že jich nebylo málo, byly velice významné zakázky, které jsme splnili naprosto se ctí, beze zbytku a bez jakýchkoliv reklamací,“ řekl generální ředitel ATS-Telcom Miroslav Filip.

I na ministerstvu obrany vzpomínají na firmu ATS dnes jen v dobrém, žádné problémy si nepamatují. „Tady se bavíme o zakázce, která je stará nějakých 13,14 let. Já bohužel nemám info přesně k této zakázce. Na druhou stranu ale podle mých info jsme nikdy nepotřebovali vypisovat zakázku, aby nám někdo opravoval systém, který nám měla dodat jiná firma,“ reagoval na dotaz mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Podle Vašíčka to tak ovšem nebylo. „Oni tam mají nefunkční technologii a potřebovali z armády, abychom my rychle realizovali naši dodávku, která vlastně bude substituovat to jejich nefunkční zařízení.“

Od roku 2006 už na poskytování nejrůznějších služeb pro stát vydělala přes 1,2 miliardy korun. Kromě resortu dopravy patří mezi její zákazníky resorty vnitra, obrany a zemědělství. Nikdy ale nepracovala na tak zásadním a rozsáhlém úkolu, jako je přesun dat do nového registru vozidel. I přes problémy registru státní orgány i nadále s ATS-Telcom počítají při dalších zakázkách. Firma zároveň tvrdí, že za problémy registru nemůže ona, ale ministerstvo.

Vydáno pod