Schäuble: Ratingové agentury už nejsou důležité

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble reagoval na to, že agentura Moody´s v pondělí zhoršila výhled ratingu pro Německo. V dnešním rozhovoru pro list Welt am Sonntag prohlásil, že ratingové agentury už pro trhy nejsou příliš důležité.

„Ne, před dovolenou mě to nijak nerozházelo,“ řekl Schäuble, když se ho týdeník zeptal, jak poslední rozhodnutí agentury Moody´s nese. Podle něj totiž negativní výhled ratingu nijak neovlivní výši úroků, i když toto ohodnocení Německa považuje za chybné.

„Obecně se dá říci, že ratingové agentury už nejsou pro finanční trhy tak důležité, což se také v posledních dnech ukázalo,“ konstatoval ministr.

Moody´s v pondělí zhoršila výhled ratingu pro Německo, Nizozemsko a Lucembursko na negativní. Země tím varovala před ztrátou jejich nynějšího prestižního nejvyššího ratingu Aaa. Zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy. 

Tento „útok“ na dosud nedotknutelný pilíř evropské ekonomiky vykládají komentátoři vesměs jako důrazné varování, že Němci nemohou platit dluhy v eurozóně donekonečna. Připomínají, že evropská krize se týká i zdánlivě neotřesitelných ekonomik.

Varování Moody's zřejmě vyslyšeno nebude

Ačkoli nebude mít rozhodnutí Moody's významné následky pro nákladnost německého zadlužování, mělo by německé politiky vést k zamyšlení. Dosud Německo z krize spíše profitovalo. O německé dluhopisy je takový zájem, že investoři jsou ochotni platit za možnost investovat. A když kvůli nechuti investorů oslabilo euro, nakoplo to německý export mimo eurozónu. Proč je tedy Moody’s skeptická? Protože rizika spojená s eurozónou se stále kupila, až začala ohrožovat německou ekonomiku. Především bankovní sektor, až příliš angažovaný v ekonomikách krizí zasažených zemí.

Moody's
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Kancléřkou prosazované škrty ve výdajích prohloubily krizi zasažených zemí. Německo není obětí globalizačních rizik jako v roce 2008. Přímo ovlivňuje budoucnost zemí eura a může udělat mnohé pro oživení poptávky. Bohužel v zemi panuje konsenzus, že země v krizi investovaly v minulosti příliš a nyní pykají za předchozí hříchy. Varování Moody’s tak zřejmě vyslyšeno nebude.

Německo vybírá mezi dvěma zly

Jen výjimečně mívají oznámení ratingových agentur správné načasování. Zpráva agentury Moody’s o ohrožení špičkového německého ratingu však nemohla přijít v lepší dobu. Je tu nebezpečí, že Řecko opustí eurozónu - pak hrozí další zhoršení stavu nemocných zemí, jako jsou Itálie a Španělsko. Druhou možností je, že žádná země od eura neodstoupí a slabší státy budou léta závislé na stabilnějších ekonomikách, kterými jsou právě Německo, Nizozemsko a Lucembursko, tedy země, které Moody’s varuje před snížením ratingu. Málokdy je to podstatné ve veřejných debatách řečeno tak zřetelně - Německo nemá na výběr mezi nezměněnou eurozónou a velkou katastrofou, nýbrž mezi dvěma zly.