Německo varuje ECB před nákupem dluhopisů

Berlín - Německý ministr hospodářství Philipp Rösler varoval Evropskou centrální banku (ECB) před jakýmikoli většími nákupy státních dluhopisů. Zdůraznil, že ECB musí zůstat nezávislá. Reagoval tím na vyjádření šéfa ECB Maria Draghiho, který ve čtvrtek slíbil, že banka udělá vše pro to, aby zabránila rozpadu eurozóny. Finanční trhy z toho vyvodily, že v případě pokračování krize ji banka začne znovu řešit razantním nákupem obligací.

Evropská centrální banka nakupuje státní dluhopisy s přestávkami od května 2010. Snaží se tím zmírnit dluhovou krizi. Řadu Němců to ovšem znepokojuje, protože se bojí ohrožení její nezávislosti a podkopání eura inflačními tlaky.

Philipp Rösler, německý ministr hospodářství:

„Základním principem ECB musí být zachování cenové stability, nikoli financování státního dluhu. Nákupy vládních dluhopisů nemohou být trvalým řešením. Novou důvěru v eurozónu můžeme založit jen přísným zachováváním rozpočtové disciplíny a zaváděním strukturálních reforem.“

O důrazné zásahy na trhu usilují především Francie, Itálie a Španělsko. Výnosy dluhopisů dvou posledně jmenovaných zemí a zejména Španělska totiž dosáhly dlouhodobě neudržitelné úrovně, a Madridu tak hrozí, že bude muset požádat o rozsáhlou finanční pomoc.  

Podle francouzských médií se vlády eurozóny v koordinaci s ECB chystají intervenovat na trzích. Zaměřit se mají právě na výnosy italských a španělských dluhopisů a využít k tomuto účelu evropských záchranných fondů EFSF a ESM. Banka je údajně ochotna se intervence zúčastnit, má však podmínku, aby vlády využily oba záchranné fondy eurozóny.  

Španělé: Německu se pomáhalo po druhé světové válce

Německou obezřetnost kritizoval španělský ministr pro evropské záležitosti Inigo Méndez de Vigo. V narážce na americký Marshallův plán ministr uvedl, že Německo nesmí zapomínat na obrovskou pomoc, kterou dostalo od jiných zemí, když leželo v troskách po druhé světové válce, a vyzval Berlín, aby při řešení nynější dluhové krize jižní Evropy prokázal více politické a ekonomické solidarity. Apeloval také na ECB, aby zasáhla proti „absurdně vysokým úrokům“ španělských dluhopisů.