Na zakázce na problémový registr vozidel se miliony nešetřilo

Praha - Reportéři ČT zjistili, že o zakázku na nový systém evidence vozidel měla zájem firma, která ho pro ministerstvo vnitra předtím provozovala 19 let. Nabídka zněla na šest milionů korun. Když ale registr přešel pod ministerstvo dopravy, zadalo ho bez výběrového řízení společnosti ATS Telcom. Ta by podle smluv měla za práci dostat přes šedesát milionů korun.

Tři týdny napětí na všech stranách. Kolabující systém, rozhořčení řidiči. Situace se uklidnila až před pár dny.

Jak to s registrem bylo od začátku

Devatenáct let systém spravovala pro ministerstvo vnitra firma LIST, za což dostala částku zhruba 46 milionů. Tehdy systém fungoval bez problémů a firma měla zájem udělat i nový systém pro ministerstvo dopravy, jenž samo společnost loni v prosinci oslovilo. „Pokusili jsme se vytvořit nabídku, kde jsme jim popsali, co bychom mohli pro nový centrální registr udělat, jak bychom mohli využít i stávajících věcí,“ tvrdí Libuše Šímová jednatelka List s.r.o..

Nabídka v roce 2010 zněla na částku šest milionů korun. Ministerstvo dopravy však uzavřela smlouvu na chod počítačové sítě s firmou ATS Telcom. Letos v lednu se smlouva rozšířila na registr vozidel - bez výběrového řízení.

„Já jsem s touto nabídkou rozhodně seznámen nebyl,“ tvrdí Daniel Bartek, bývalý náměstek ministra dopravy.

Pořadový lístek na registru vozidel
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Způsobem výběru firmy ATS Telcom se zabývá i antimonopolní úřad. Post ministra dopravy dál nemá jistý Pavel Dobeš. Čeká se na pondělí, kdy je zátěž nejvyšší. „Teď nemá smysl slovíčkařit, klíčové je, aby lidé přišli na úřad, byli obslouženi a systém nekolaboval,“ podotýká premiér Petr Nečas.

Kvůli registru už padaly hlavy

O místo už přišel vrchní ředitel úseku silniční dopravy. Několik dalších ředitelů a náměstků přišlo o osobní ohodnocení. „Pan ministr řekl, že dělá interní audit, který by měl zjistit, kde přesně došlo k pochybení a kdo za něj může. Je možné, že na ministerstvu budou ještě další hlavy padat,“ podotýká vicepremiérka Karolína Peake.