Řecká koalice se rámcově shodla na úsporách, jednání pokračují

Atény - Představitelé řeckých koaličních stran se v zásadě shodli na nových úsporných opatřeních. Úspory po Řecku požadují zahraniční věřitelé výměnou za uvolnění další části finanční pomoci. Ovšem dohoda zatím není kompletní a dál se o ní bude jednat. Lídři se dohodli po zhruba dvouhodinovém jednání.

„Máme dohodu o strategickém plánu. Jednání ale ještě budou pokračovat, další schůzka bude v nadcházejících dnech,“ prohlásil po jednání koaličních partnerů lídr Demokratické levice Fotis Kuvelis. Řecko má výměnou za pomoc plnit určité podmínky, které si dohodlo s věřiteli. V plnění podmínek však výrazně zaostává.

O novém balíku úsporných opatření jednala nová vládní koalice, která vládne teprve od června, už v minulém týdnu. Zatím se ale na ničem neshodla a další kolo jednání proto svolala na dnešek. Cílem je dohodnout se na dalších rozpočtových škrtech na příští dva roky.

Řecké euro
Zdroj: ISIFA/EPA/Oliver Berg

Atény kontroluje mise trojky

Minulý týden přijela do Atén tzv. trojka zahraničních věřitelů, tedy zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Pokud se koalice dohodne na úsporách, návrh předloží k posouzení zástupcům věřitelů. Ti pak rozhodnou, zda je návrh dostatečný a zda mohou uvolnit další tranši.

Konzervativní premiér Antonis Samaras jednal s představiteli menších koaličních stran, kteří zatím odmítali podepsat návrh nových úspor v objemu 11,5 miliardy eur (asi 290,4 miliardy korun). Mluvčí vlády Simos Kedikoglu přitom odmítl vyloučit, že nové škrty by mohly zasáhnout i penze a platy státních zaměstnanců. „Nemohu vyloučit nic, o čem se ještě nerozhodlo. Těch 11,5 miliardy eur nám zaručuje přístup k mnohem větším částkám peněz,“ prohlásil Kedikoglu ještě před jednáním koalice. „Naléhavě se tedy musí prosadit těch 11,5 miliardy eur,“ dodal mluvčí.