Za zelenou energii si domácnosti v následujícím roce připlatí 250 korun

Praha - Zelená energie zdraží domácnostem elektřinu. V příštím roce až o dvě stě padesát korun. Ministerstvu průmyslu se nelíbí, že na solární a jiné energie musí doplácet domácnosti - podporu obnovitelných zdrojů chce proto omezit. Od roku 2014 by tak zelená energie neměla s cenou elektřiny hýbat. Informace jsou obsaženy v návrhu státní energetické koncepce státu. Ke strategii se koncem června vyjádřila i tzv. Pačesova komise, podle které stát jasnou vizi už nutně potřebuje. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba chce definitivní podobu dokumentu předložit na konci srpna.

Zelená energie není zadarmo, Češi si musejí připlatit

Už teď rodiny dotují zejména solární elektrárny v průměru několika tisícovkami ročně. Za příští rok to má být ještě víc. Domácnost, která za elektřinu utratí ročně necelých 30 tisíc, dá jen na obnovitelné zdroje 4 500 korun. Pak přijde rok 2014. „V tuto chvíli zastavíme podporu, aby od této chvíle už nenarůstala,“ potvrzuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Má to ale háček - půjde jen o nově připojené zdroje. Na ty stávající se bude doplácet dál. Ministerstvo přesto odhaduje, že domácnostem ušetří v průměru několik set korun ročně. Na účtu ale lidé pocítí hlavně to, za kolik budou elektřinu nakupovat distribuční společnosti.

Provozovatel energetické sítě ČEPS chce v příštích deseti letech investovat do nových rozvoden a vedení 60 miliard korun. Síť se bude posilovat i kvůli dvěma novým blokům v Temelíně.

Růst cen energií
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Pačesova komise doporučuje vyvážený mix

Nezávislá energetická komise vedená Václavem Pačesem doporučuje, aby energetická koncepce byla vyváženým energetickým mixem, který sice staví do popředí jádro, ale počítá i s výrazným podílem ostatních zdrojů. Podle Pačese se odvětví energetiky stále vyvíjí, a pokud bude dostatečně podporován výzkum, tak se bude vyvíjet ještě rychleji.

Zuzana Kubátová, redaktorka Hospodářských novin

„Nejdůležitější je velký důraz na úspory ve spotřebě uhlí.“

Na konečný dokument dalšího rozvoje energetiky v Česku čeká tuzemská ekonomika už od vlády Vladimíra Špidly. Odborníci varují, že na jeho dokončení je nejvyšší čas. „Energetika je obor, kde to, co si dneska naplánujete, budou používat vaše děti, možná i vaši vnuci. Vždyť my tady žijeme z toho, co postavili naši dědové a otcové,“ míní předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu

„Naším mottem této aktualizace státní energetické koncepce je stabilní elektřina za přijatelnou cenu. Energie bude pro státy v Evropě velmi důležitým aspektem konkurenceschopnosti.“

Podíl elektřiny vyrobené v tepelných elektrárnách by tedy měl výrazně snížit. Uhlí se má spalovat efektivněji a využívat se má především v teplárnách. Podle ekologů je ale nová koncepce na uhlí zaměřena až příliš. „Globální cena ropy, plynu i uhlí rapidně roste. Vláda by měla ve velkém pomáhat se zateplováním domů výměnou kotlů. Ale v návrhu jsou pouze neurčité sliby a směšně slabá opatření,“ uvedl Karel Polanecký z Hnutí Duha.

Výroba elektřiny z uhlí by se měla v Česku do roku 2040 snížit zhruba o dvě třetiny. V současnosti přitom z uhelných kotlů pochází většina tuzemské energie. Ministr průmyslu a obchodu taky chce finančně zatížit vývoz elektřiny do zahraničí. Podíl tuhých paliv má v energetickém mixu klesnout ze 40 procent na 12 až 17 procent.

Důraz na jádro

„Energetická koncepce počítá s nárůstem podílu jádra v energetice České republiky ze současných 27 či 30 procent na zhruba 55 procent v roce 2040,“ doplňuje Kuba. Předpokládá se zachování Dukovan a eventuálně vybudování nového pátého bloku. Současně s tím se počítá s vybudováním třetího a čtvrtého bloku v Temelínu.

Novou surovinovou politiku ale kritizují například odpůrci těžby v Beskydech, protože ministerstvo podle nich vychází příliš vstříc společnosti OKD. Do návrhu nové surovinové politiky totiž zařadilo i průzkum ložiska uhlí ve Frenštátu pod Radhoštěm, o který OKD už dlouho usiluje.

Starostové měst a obcí na Frenštátsku bojují už dlouho proti těžbě v tamním zakonzervovaném dole, protože se především obávají zničení tamní beskydské přírody a krajiny. Firma slibuje, že průzkum přírodu nezničí, ale starostové toto považují za jasný krok k otevření dolu. Ministerstvo navíc odmítá, že by šlo na ruku OKD, průzkum dolu chce hlavně pro potřeby státu.

Finanční podpora obnovitelných zdrojů bude omezena

Finanční podporu obnovitelných zdrojů chce v budoucnu Kuba významně omezit. Podpora státu má být podle něj směřována například do zjednodušení povolovacích procesů u obnovitelných zdrojů či dostupnosti kapacity v síti pro tyto zdroje. Prostor však stále vidí pro malé solární zdroje na střechách domů a pro biomasu.