Beran a KKCG u Nejvyššího soudu prohráli spor o akcie Vítkovic

Brno - Ve vleklém sporu o akcie společnosti Vítkovice Holding rozhodl Nejvyšší soud ve prospěch šéfa strojírenského gigantu Jana Světlíka. Naopak zamítl dovolání miliardáře Davida Berana i společnosti KKCG Industry. Nejvyšší soudci tak definitivně potvrdili rozhodčí nález, podle kterého by měl Beran odprodat Světlíkovi sporný balík akcií.

Podnikatel David Beran

„České soudy finálně posvětily loupež za bílého dne, když podle nich mám dostat za akcie v hodnotě pět miliard směšných 60 milionů. Jakmile se seznámím s rozhodnutím soudu, jsem připraven chránit svá práva a majetek u mezinárodních soudů, na které se pak obrátím.“

Na stranu Světlíka se Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR postavil v roce 2008. Verdikt později potvrdily také Městský a Vrchní soud v Praze. Od roku 2009 ležela u Nejvyššího soudu dovolání Berana a KKCG. Dovolání zpochybňovala argumentaci i formu rozhodčího nálezu či nestrannost rozhodců. Nejvyšší soud dovoláním nevyhověl. Definitivně o nich rozhodl v červnu bez veřejného jednání.

Firmy KKCG Industry se spor podle jejího mluvčího Dana Plovajka netýkal, společnost byla pouze formálně vedlejším účastníkem řízení. KKCG Industry podle něj dále podniká právní kroky k ochraně svých práv na 45 procent akcií společnosti Vítkovice Holding, které bez jakýchkoli změn zůstávají v soudní úschově.

Složitá jednání trvají už několik let

Právě tahanice o akcie společnosti Vítkovice Holding patří k nejsložitějším v českém byznysu. Beran a Světlík v minulosti spolupracovali, přibližně v roce 2005 se jejich cesty rozešly. Beran se rozhodl prodat 45 procent vítkovického holdingu Karlu Komárkovi a jeho skupině KKCG. Světlík ovšem transakci zpochybnil. Tvrdil, že má na akcie předkupní právo. Po navýšení základního kapitálu se sporný Beranův podíl zmenšil na 11,25 procenta.

HR
Zdroj: ČT24

Následně započal složitý soudní spor na několika frontách. Akcie skončily v soudní úschově u Okresního soudu pro Prahu-východ. Městský soud v Praze letos v květnu vydal rozhodnutí, že akcie z úschovy má získat Světlík. Společnost KKCG už avizovala, že podá dovolání také proti tomuto rozhodnutí.

Vítkovice Holding zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun. Holding zaměstnává 8 500 lidí. Strojírenské impérium prakticky ovládá Světlík. Jedním z menšinových vlastníků je Komárkova KKCG.