Kvůli polské soli podala Praha trestní oznámení

Praha - Nic jiného než podat trestní oznámení na neznámého pachatele českému ministerstvu zemědělství nezbylo. Stalo se tak počátkem tohoto týdne u Vrchního státního zastupitelství v Praze. Oznámení se týká aféry s technickou solí v polských potravinách. Úřad doufá, že s pomocí vyšetřovacích orgánů se česká strana konečně dozví názvy nebezpečných výrobků, které mohly skončit v tuzemských obchodech.

Polsko informace poskytlo, byly ale nedostatečné

Polsko po opakovaných výzvách v půlce května poskytlo Česku informace o problémových potravinách, které se teoreticky mohly dostat do ČR. „Oni nám odpověděli, nicméně jsme nedostali konkrétní produkt, kterého by se to mělo týkat,“ okomentoval tehdy ministr zemědělství Petr Bendl.

MZe: Nemáme jinou možnost než podat trestní oznámení

Nyní ministerstvo uvedlo, že nemá jinou možnost než využít mezinárodních dohod o poskytování informací pro podezření z trestné činnosti. Pokud čeští vyšetřovatelé požádají polské kolegy o sdělení názvů konkrétních produktů, podle ministerstva jsou jim Poláci povinni tyto informace poskytnout.

„Ministerstvo toto vnímá jako jednu z posledních cest, jak získat informace z polské prokuratury,“ tvrdí mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Technická sůl na silnicích i v potravinách

Čeští spotřebitelé jsou letos zavaleni sérií zpráv o nekvalitních polských potravinách. Případ v únoru odstartovala tzv. solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně začátkem března uvedli, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví.

Zákaz prodeje okurek, zelí, kuřecího masa i známých vajec

Státní zemědělská a potravinářská inspekce mezitím letos na jaře zakázala prodej polských kvašených okurek a kysaného zelí, ve kterých zjistila zakázanou kyselinu mravenčí. Státní veterinární správa zhruba ve stejnou dobu nepustila na tuzemský trh více než půl tuny čerstvého kuřecího masa z Polska a nařídila jeho vrácení výrobci. Maso zadržené inspektory v Moravskoslezském kraji neodpovídalo požadovaným standardům, bylo znečištěno obsahem útrob a mělo pohmožděniny.

Pověst polských potravin utrpěla další vážnou ránu v březnu, kdy tamní policie zadržela desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. SZPI v dubnu zjistila, že na tuzemském trhu byly prodávány suchary, které obsahovaly závadnou vaječnou moučku z Polska.

Vydáno pod