Podle ČNB klesne česká ekonomika až o 0,9 procenta

Praha - Podle nové prognózy České národní banky se bude tuzemská ekonomika propadat více, než se čekalo. A to jak v letošním, tak i příštím roce. Letos podle ČNB hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste o 0,8 procenta, prohlásil dnes viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Centrální banka počítala v předchozí prognóze na letošní rok se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta.

Vladimír Tomšík, viceguvernér ČNB 

„Česká ekonomika letos klesne kvůli výraznému zpomalení zahraniční poptávky a celkovému utlumení domácí poptávky. V roce 2013 HDP vzroste v souvislosti s pozvolným oživením zahraniční poptávky, zároveň ale bude výkon ekonomiky tlumen rozpočtovými opatřeními vlády.“

V červencové prognóze zhoršilo odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok také ministerstvo financí. Letos by měl podle resortu hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento. V roce 2014 čeká ministerstvo růst HDP o 1,9 procenta. Podle květnové prognózy Evropské komise čeká letos českou ekonomiku stagnace a příští rok růst o 1,5 procenta.

Úroková sazba se dnes nezměnila

Podle Tomšíka lze silnější oživení očekávat až v roce 2014, kdy centrální banka čeká růst ekonomiky o 2,5 procenta. Nová prognóza počítá v nejbližších několika čtvrtletích s poklesem tržních úrokových sazeb. Růst by sazby podle prognózy ČNB měly začít také až v roce 2014. Česká národní banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba tak zůstala na rekordně nízkých 0,5 procenta.

Česká národní banka
Zdroj: ČT24/VLP

ČNB odhaduje, že se inflace bude kvůli plánovaným daňovým změnám pohybovat lehce nad dvouprocentním inflačním cílem. „Zdrojem inflace jsou daňové změny, ceny komodit a oslabení koruny,“ uvedl viceguvernér. ČNB očekává ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2013 inflaci 2,3 procenta. Předchozí prognóza počítala ve třetím čtvrtletí příštího roku s inflací 1,5 procenta. Základní scénář předchozí prognózy ovšem ještě nepočítal s rozpočtovými opatřeními vlády.

Možná rizika odhadovaného ekonomického vývoje jsou podle Tomšíka celkově vyrovnaná. Proti růstu cen mohou působit další dodatečná rozpočtová opatření v roce 2014, která by byla nad rámec již dosud známých. Ta již v nové prognóze ČNB zapracovala, patří mezi ně například zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod. Ve prospěch cen by naopak mohly působit vyšší ceny energetických a zemědělských komodit.

ČNB očekává slabší kurz koruny k euru

Ve své nové prognóze očekává centrální banka kurz české koruny slabší, konkrétně 25,30 Kč/EUR. Příští rok ČNB očekává mírné posílení měny na 25,10 Kč/EUR. V předchozí prognóze ČNB počítala s kurzem koruny pod 25 korunami za euro. V současnosti se koruna obchoduje kolem 25,25 Kč/EUR. „Nadále platí, že v dlouhodobém výhledu očekáváme posilování kurzu koruny,“ dodal viceguvernér.