ČSSD: Nečasova vláda chystá svým nástupcům skrytý dluh až 300 miliard

Praha – Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) se opřel do Nečasovy vlády kvůli problémům s evropskými dotacemi. Kabinet se prý pokouší zanechat po sobě skrytý dluh 200 až 300 miliard korun, který vznikne kvůli špatnému čerpání bruselských peněz. Deficit veřejných financí by se tak podle Mládka mohl v letošním roce zvýšit až na 4,7 procenta HDP z původních 3,2 procenta, s nimiž počítá ministerstvo financí. Oproti plánu by se schodek mohl prohloubit i v roce 2013.

„V současné době čelíme obrovskému riziku, že tato vláda tzv. rozpočtové zodpovědnosti po sobě zanechá rozsáhlý skrytý dluh ve výši 200 až 300 miliard korun,“ varoval Mládek. Zároveň kabinet obvinil, že dělá vše pro to, aby tento problém odložil do budoucnosti. Musela by ho tak řešit až nová vláda, která vzejde z voleb v roce 2014.

Podle vlády je smluvně přislíbeno příjemcům 582 miliard korun na evropských dotacích. Mládek však upozornil, že zatímco stát tyto peníze bude muset proplatit, není vůbec jisté, zda je následně proplatí i EU. „Těch peněz zatím přišlo velmi málo, protože nefunguje auditní systém a dohled nad projekty,“ podotkl.

Jan Mládek (ČSSD), stínový ministr financí:

„Ministerstvo financí a ministr Kalousek dělají vše pro to, aby ten problém nepřiznali a překlopili do budoucna. V letech 2011, 2012 a 2013 budou předstírat, že žádný problém neexistuje – a ten pak vypadne na novou vládu, ať už bude jakákoliv, v roce 2014. Deficit se dramaticky prohloubí a vláda bude zoufale hledat peníze, aby zaplatila skrytý dluh z dob Nečasovy vlády.“

Řekl také, že u řady projektů Brusel kvůli špatným výběrovým řízením peníze nevyplatí. „Už v této chvíli se zdá, že to bude nejméně 30 miliard za dálniční stavby, což je dluh, který jde ještě za ministrem Řebíčkem,“ dodal.

V unijním rozpočtovém období 2007-2013 dostali čeští příjemci dotací dosud 348,3 miliardy korun, což je asi 44 procent všech peněz, které má Česko v tomto období k dispozici. Ministerstvo financí pak požádalo Evropskou komisi o proplacení 137,1 miliardy korun z této částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace.

Jan Gregor, náměstek ministra financí:

"Není jasné, z čeho vyplývá uvedená částka skrytého dluhu ve výši 200 až 300 miliard korun, tato čísla jsou velmi nadsazená. Aktuální kumulativní rozdíl mezi prostředky použitými na předfinancování a prostředky refundovanými do státního rozpočtu z EU představuje 120 miliard korun. Určitá výše salda je přirozená a kopíruje časové zpoždění mezi platbami příjemcům a refundacemi z EK. Toto saldo se bude postupně s pokračujícím čerpáním snižovat.

Co se týče individuálních problémů některých operačních programů, je faktem, že ČR bude muset u některých z nich přistoupit k tzv. finančním korekcím, tj. odpočtu určité částky od žádosti o platbu do EK. V případě, kdy došlo k pochybením ze strany příjemců dotací, budou tyto částky vymáhány zpět do státního rozpočtu."

Mládek také upozornil na výpadek daňových příjmů, který je nyní ve výši 18 miliard korun ve srovnání s původním plánem. „Ekonomika se dostala do propadu. Vyvoláváním negativních tendencí, v čemž je mistr zejména pan ministr financí Kalousek, je české obyvatelstvo vystrašené,“ upozornil. Vládní představitelé si podle něj až teď začali uvědomovat význam domácí poptávky pro tuzemskou ekonomiku.

Sestřih TK ČSSD o čerpání evropských dotací (zdroj: ČT24)