České úřady čeká další zatěžkávací zkouška – sociální karty

Praha – V lednu kolabovaly úřady při přechodu na nový systém sociálních dávek, minulý měsíc zase stáli lidé ve frontách kvůli nefungujícímu registru vozidel. Tuzemské úředníky přitom čeká další zatěžkávací zkouška – úřady práce už celý měsíc vydávají tzv. sociální karty, jejichž prostřednictvím se vyplácí veškeré sociální dávky a příspěvky od státu – netýká se to jen důchodů a nemocenské. Aby se předešlo problémům, tak je jejich provoz nejdříve testován na vzorku několika tisíc klientů. Plošně se karty začnou vydávat od září a do konce roku by je měli obdržet všichni příjemci sociální pomoci – necelý milion lidí, což znamená vyrobit kolem osmi tisíc karet denně.

Sociální karty neboli S-karty zavádí reforma ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), v rámci které přešlo od ledna vyplácení veškerých podpor od státu na úřady práce. Původně mělo být ve stejném termínu spuštěno i vydávání samotných karet, nakonec se ale pozdrželo.

S-karty, vzhledem podobné běžným platebním či kreditním kartám, mají sloužit nejen jako průkazky pro příjemce podpor, dávek a příspěvků, ale také k výběru peněz z bankomatů, u obchodníků (cash back) a k placení. Měly by navíc usnadnit komunikaci lidí s úřadem – klient se přihlásí svou kartou tak, že ji přiloží ke čtecímu zařízení. Úředníkům se pak všechny potřebné údaje o příjemci rovnou ukážou v počítači.

Podle náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky jsou první odezvy potřebných na novou službu pozitivní. I zaměstnanci úřadů se shodují, že vše zatím probíhá bez problémů.

Sociální kartu budou používat příjemci následujících dávek:

  • Dávky státní sociální podpory (např. rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení)
  • Dávky pomoci v hmotné nouzi
  • Příspěvek na péči
  • Dávky pro osoby se zdravotním postižením
  • Podpora v nezaměstnanosti

Projekt sociálních karet má usnadnit distribuci dávek a omezit jejich zneužívání. Například příjemci dávek v hmotné nouzi mají přísnější podmínky – s kartou nezaplatí v barech a hernách. Speciální verze S-karty budou složit také jako průkaz TP, ZTP či ZTP/P.

Ministr Drábek počítá s tím, že by se díky sociálním kartám mělo ušetřit za administrativu asi čtvrt miliardy ročně – dosud se totiž dávky vyplácely třemi způsoby: v hotovosti, poštovní poukázkou a bezhotovostně.

Události o sociálních kartách (zdroj: ČT24)

Proti kartám se staví levice, odbory i rada postižených

Mezi nejhlasitější odpůrce sociální karet patří opoziční ČSSD, odbory i Národní rada osob se zdravotním postižením. Podle nich bude totiž novinka výhodná především pro banky – konkrétně pro Českou spořitelnu, která zajišťuje provoz celého systému a bude tak činit po dobu následujících dvanácti let. Ročně proteče přes účty napojené na sociální karty více než 80 miliard korun.

Senátoři z ČSSD už dokonce chystají změnu nového systému. Podle jejich návrhu by měl sloužit pouze pro výplatu dávek v hmotné nouzi. Rada postižených navíc protestuje proti tomu, aby se dávky přestaly posílat lidem složenkou a dostávali je jen na novou sociální kartu. Mnozí z nich by se prý k penězům kvůli svému handicapu nemohli dostat – bankomaty totiž nemají často bezbariérový přístup. „Pro nás jsou složenky klíčovou věcí,“ říká předseda rady Václav Krása.

Jak získat sociální kartu?

Jakmile bude sociální karta připravena, dostane příjemce od příslušného úřadu dopis s výzvou, aby si přišel svou novou kartu vyzvednout. O sociální kartu tedy není třeba žádat. Při převzetí zároveň dostane příručku s návodem, jak lze kartu používat, informaci o podmínkách použití a sazebník plateb při nakládání s kartou.

Příjemci speciálních karet, které zároveň slouží jako průkazy TP, ZTP a ZTP/ P, budou nejprve písemně vyzváni, aby dodali na úřad práce svoji fotografii, která bude na kartě uvedena. Teprve poté bude jejich karta vydána.

Za co se platí při používání sociální karty?

Vydání sociální karty je jednou za čtyři roky zdarma. Zdarma je také otevření a vedení platebního účtu a bezhotovostní platba kartou u obchodníka. Ke každé dávce náleží i jeden výběr z bankomatu České spořitelny nebo provedení jednoho bezhotovostního převodu zdarma. Za další výběry či převody už klient zaplatí poplatek.

Karta je chráněna stejnými prvky jako běžná platební či kreditní karta a v případě ztráty ji lze zablokovat.

Česká spořitelna vytvořila jednotný portál, pomocí kterého mohou uživatelé spravovat své účty – podobně jako u internetového bankovnictví. Držitelé karet tak mají přehled o svých platbách a můžou peníze převést na svůj běžný účet. Jeden výběr z bankomatu nebo jeden převod v měsíci je zdarma, každý další stojí šest korun. U cizí banky vyjde výběr z bankomatu na 40 korun.

Za vydání nové karty v případě poškození, zcizení či ztráty té původní klient zaplatí 240 korun a za vygenerování PIN 100 korun.

Používání platebních funkcí karty je dobrovolné

Kartu není možné odmítnout, používání jejích platebních funkcí přesto není povinné. Příjemce dávek si tak stále může vybrat, jak bude peníze dostávat. Jestliže mu například docházely dávky na bankovní účet a příjemce dávek na tom nechce nic měnit, tak to nahlásí při převzetí karty – ta bude nadále plnit pouze identifikační funkci při návštěvách úřadu práce.

„Dobrovolnost používání S-karty jsme zcela záměrně do zákona prosadili ve sněmovně a bylo jasně domluveno, že hotovostí se rozumí i zasílání finančních prostředků poštovní poukázkou,“ uvedla poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Úřad práce si ale bude od ledna 2013 za složenky účtovat poštovné.

Drábek věří, že klienti „komfort ocení“ a budou sociální plastikové kartičky používat. Podobný systém zavedly a využívají i další evropské země, například Itálie, Velká Británie nebo Finsko.