Pálenky bude málo, ovoce se neurodilo

Praha – S prvním srpnovým týdnem začala sezona burčáku a pálení domácího alkoholu. Ovocnáři přitom hlásí podprůměrný rok a předpovídají, že pálenky bude letos málo kvůli špatné úrodě. Ceny by se ale i tak výrazně zvednout neměly.

Ovocnáři pálenicím dobrou sezonu nepředpovídají. Letošní úroda je podle nich asi nejhorší, jaká kdy na Moravě a ve Slezsku byla. „Když je silná sezona – a loňská sezona byla velmi silná – tak další rok příroda asi nebude mít tu stejnou výkonnost,“ myslí si spolumajitel pálenice ve Stonavě u Karviné Ondřej Feber.

S nástupem burčáků, ovocných moštů a pálenek začíná sezona i Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Vloni neprošla kontrolou skoro čtvrtina vzorků burčáku. Letos to zřejmě bude podobné.

Mezi nejčastější prohřešky patří ředění šťávy vodou nebo lisování levnějších hroznů z dovozu – burčák totiž musí být jenom z českého hroznového vína. A i když sezona oficiálně začíná prvním srpnovým dnem, i ty nejranější odrůdy obvykle dozrávají až o dva týdny později. Takže pokud někdo nabízí v uvozovkách „pravý pálavský burčák“ už od května, je třeba si dát pozor.