Češi si oblíbili soudy kvůli výpovědi, většinou uspějí

Praha – Bránit se propuštění z práce žalobou je v Česku běžná věc. Lidí, kteří se obrací na soud kvůli svému nesouhlasu s výpovědí, navíc v poslední době přibývá. A soudy jim ve většině případů dávají za pravdu. Firmy pak musejí bývalým zaměstnancům nahradit ušlé peníze a znovu je zaměstnat. Jen pražský městský soud řeší takových případů zhruba tři sta ročně.

Spory, ve kterých lidé můžou relativně málo prohrát, nebo hodně vyhrát jdou napříč odvětvími – od bankovnictví, služeb, stavebnictví až po kovovýrobu. Sami zaměstnanci ovšem přiznávají, že soudní kolotoč je pro ně velmi psychicky náročný. Soud se navíc může táhnout roky, výjimkou nejsou ani pře trvající více než desetiletí.

„Ušlé peníze závisí na tom, jak dlouho soud trvá. Bohužel ten soud často trvá roky,“ potvrdil advokát a partner White & Case Ladislav Smejkal. U manažerských pozic tak jdou náhrady ušlého zisku až do milionů korun.

Češi se v počtu žalob kvůli výpovědi z práce pasují mezi světové rekordmany – podobný soudní spor v tuzemsku vede každá druhá firma, která zaměstnává víc než sto lidí. Jen odborářská poradna hlásí dvojnásobný nárůst takových případů za poslední dva roky.

S napadením výpovědi spěchejte

Pokud nejste s důvodem výpovědi spokojeni a chystáte se ji napadnout u soudu, s žalobou dlouho neváhejte. Propuštěný zaměstnanec ji totiž může napadnout nejdéle do dvou měsíců ode dne, kdy pracovní poměr skončil. Jestliže tuto lhůtu promeškáte, máte smůlu. U soudu už neuspějete, i kdybyste měli stoprocentně pravdu a firma vám skutečně dala výpověď protiprávně. Žalobu musíte podat k okresnímu soudu v místě sídla zaměstnavatele.

Pokud jste výpověď u soudu napadli a uspěli, musíte počítat také s tím, že kromě odškodnění dostanete zpět své pracovní místo. A to může být problém zejména u dlouho trvajících pří. I propuštěný zaměstnanec si totiž musí nějak vydělat na živobytí a v průběhu soudu si už třeba našel jiné místo. Do původního zaměstnání se mu pak už obvykle vracet nechce. I tato situace má ovšem řešení. Pracovník si jen musí pohlídat, aby původnímu zaměstnavateli doručil svou výpověď v dostatečném časovém předstihu před tím, než rozsudek nabude právní moci.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod