Indonéští rybáři proti drahé ropě - jezdí na vodu

Jakarta - Vědci v Indonésii vymysleli, jak ušetřit rybářům peníze za naftu. Vynalezli totiž lodní motor s nízkou spotřebou paliva. Novinka funguje na základě elektrolýzy. Speciální zařízení z vody oddělí vodík, který pohání motor. Na jednu nádrž teď rybáři ujedou i dvojnásobek původní vzdálenosti. Odborníci si navíc chválí menší zplodiny.

Pohonné hmoty zdražují. Vrásky to přidělává nejen českým řidičům, ale i indonéským rybářům, kteří si bez dostatku nafty nemohou zajistit obživu. Litr nafty sice v Indonésii vyjde zhruba na 10 korun, přesto se jeho cena za posledních pět let zdvojnásobila. Motor na vodu teď umožní rybářům náklady znovu snížit. „Cena nafty je velmi vysoká. Toto zařízení by mohlo řadu problémů vyřešit. A hlavně ušetříme peníze za pohonné hmoty,“ uvedl indonéský rybář Jamaluddin.

Pro mnoho rybářů je dostatek paliva životně důležitý. Pokud totiž mají na benzin, tak můžou celý den rybařit a vydělají víc. Na pětidenní výlet na moře potřebují minimálně 200 litrů motorové nafty v přepočtu asi za dva tisíce korun.

Indonéská vláda takové vynálezy podporuje. Podle vědců by totiž mohly vynálezy podobné motoru na vodu výrazně snížit masivní dotace do pohonných hmot a umožnit tak vládě peníze využít třeba do rozvojových projektů.

Ekologicky šetrný a levný - to je nový motor z Indonésie (zdroj: ČT24)