Tygři Východu se rvou o naleziště ropy

Peking – Pětice tzv. asijských tygrů se pře s Čínou o naleziště ropy poblíž Spratlyho a Paracelských ostrovů v Jihočínském moři. Zejména Peking zvyšuje v oblasti svou aktivitu, nad územím vyhlásil suverenitu, na jednom z ostrovů zřídil vojenskou základnu a připravuje se k instalaci těžební ropné plošiny. Kroky v přípravě k těžbě ovšem podnikají i Filipíny, oblast si nárokuje také Brunej, Malajsie, Tchaj-wan, Vietnam.

„Čína má na ostrovy v Jihočínském moři nezpochybnitelný nárok a na obranu svých zájmů přirozeně potřebuje vojenskou ochranu. Chráníme své zájmy, odmítáme slova o provokaci proti jiným státům,“ zdůraznil mluvčí čínského ministerstva obrany Geng Yansheng a varoval: „Správa ostrovních i pobřežních oblastí je plně v moci Číny  - kdokoli se pokusí vojensky i ekonomicky vměšovat do čínského teritoria, poruší mezinárodní právo a bude s ním podle toho jednáno.“

K těžbě už ale směřují také Filipíny - tamní vláda oznámila, že do tendru na průzkum a zahajovací práce ve třech sektorech se přihlásily tři nadnárodní firmy. Během 100 dní chce vláda vybrat vítěze a odstartovat přípravy, a to i navzdory čínským hrozbám. Pod vodou se podle posledních odhadů nachází až 30 miliard tun ropy, které by Číně vystačily na 60 let. 

Ani ostatní zainteresované země se však nechtějí vzdát svých nároků. Platí to hlavně pro Vietnam, který o ostrovy válčil s Čínou už v 70. letech. Vzhledem k vojenské převaze Číny teď ale dává přednost diplomacii a spoléhá i na pomoc mezinárodních institucí.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)