Zahraniční obchod: Hezky zabalená zpráva o zpomalení ekonomiky

Praha - Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem necelých 30 miliard korun. Meziročně si tak polepšil o 11,8 miliardy korun a vyšplhal se na nejvyšší kladnou bilanci ve druhém čtvrtletí letošního roku. Vývoz vzrostl o 5,6 procenta a dovoz o 0,9 procenta. Podle analytiků ovšem čísla ze zahraničního obchodu tak skvělá nejsou. Svědčí spíše o propadu české ekonomiky.

Na první pohled by se čísla ze zahraničního obchodu mohla zdát skvělá, podíváme-li se na ně ale podrobněji, je vše rázem jinak. „Za vysokými přebytky zahraničního obchodu je i nadále nižší dovoz kvůli slabé domácí poptávce,“ vysvětlil analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. „Data i přes vysoký přebytek ukazují, že ekonomika ztrácí dech. Zatímco v dubnu rostl export ještě o více než 8 procent, nyní už roste jen o 5,6 procenta a lze předpokládat, že bude hůř. Světová ekonomika šlápla prudce na brzdu,“ popsal hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

O slabší poptávce svědčí menší dovoz paliv

Deficit se zmenšil u minerálních paliv o dvě miliardy a u potravin a živých zvířat o 0,2 miliardy korun. Přechodem z pasiva do aktiva si polepšila také bilance obchodu se surovinami o 2,2 miliardy korun a naopak prohloubení schodku o 2,4 miliardy korun zaznamenal ČSÚ u chemických výrobků. 

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance

„Dovozy, které odráží slabou domácí poptávku přidušenou letošním zvýšením daní, už rostou jen o 0,9 procenta. To jen potvrzuje, že ve druhém kvartále ekonomika nejspíš padala o více než procento.“

Dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 5,5 procenta. „Dovoz ropy se v hodnotovém vyjádření zvýšil o 11,2 procenta, zatímco v naturálním vyjádření klesl o 11,9 procenta. Dovoz zemního plynu byl nižší o 18,2 procenta v hodnotovém vyjádření a o 34,5 procenta v naturálním vyjádření,“ uvedli statistici.

Do kladných čísel bilanci zahraničního obchodu táhl zejména export automobilů. Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků v červnu meziročně vzrostl o 5,8 procenta, tedy o bezmála osm miliard korun. Zvýšil se hlavně vývoz automobilů a také výpočetní techniky. O téměř tři miliardy korun klesl vývoz telekomunikačních zařízení.

Zahraniční obchod by letos mohl skončit rekordním přebytkem

Vývoj zahraničního obchodu Česka ovlivňuje dluhová krize v eurozóně i domácí poptávka, která slábne v důsledku recese. Podobně tomu bude i v dalších měsících. „Export bude sice v dalších měsících ohrožen situací v eurozóně a slábnoucí zahraniční poptávkou, nicméně import bude nadále zaostávat za exportem kvůli slabé domácí poptávce. Letošní rok opět může skončit rekordním přebytkem bilance zahraničního obchodu,“ soudí Šimek. Například podle Pikory by se měl pohybovat na úrovni 310 až 325 miliard korun.