IT odborníky namísto Silicon Valley láká San Francisco

San Francisco - Nejlepší IT odborníci už ve velkém tolik nemíří do Silicon Valley, ale do San Francisca. Pozice opuštěné během ekonomické krize se znovu zaplňují. Do města se hrnou davy mladých lidí, kteří hledají práci v oboru. San Francisco láká i jedinečnou atmosférou či pohodlnější dopravou.

V San Franciscu by počet lidí zaměstnaných v hi-tech firmách měl letos poprvé přesáhnout rekordních 34 tisíc z přelomu století. V současnosti zde pracuje 30 tisíc lidí v 1 500 firmách. 

Sarah, stážistka v marketingové firmě

„Žít v San Franciscu bylo mým snem. Je to dynamické město a jsem ráda, že tu mohu pracovat. Se strnulým světem byznysu to nemá nic společného.“ 

  • San Francisco autor: Mel Longhurst, zdroj: ISIFA/Camera Press
  • San Francisco zdroj: ČT24

San Francisco osvobodilo nově příchozí hi-tech firmy od daně ze mzdy. Pronajmout si kancelářské prostory je ale tak nákladné, že ani prestižní adresa nemusí vést k úspěchu a prosperitě. Zájemců je přesto mnoho. „Rozhodli jsme se, že budeme přímo v San Franciscu. Nejlepší softwaroví inženýři už nechtějí dojíždět do Silicon Valley. Jsou to mladí lidé a tady se jim žije lépe,“ říká generální ředitel společnosti StackMob Ty Ammel. 

Přílivem mladých lidí se město mění k nepoznání. Do dříve průmyslové části města si dnes IT experti chodí pro jídlo. Přibyly tam venkovní obrazovky a samozřejmostí je i bezdrátové připojení k internetu. „Když bydlíte přímo ve městě, nemusíte nikam cestovat. Je pravda, že život tady není nejlevnější, ale osobně s tím problém nemám,“ uzavřel vývojář společnosti StackMob Matt Vaznaian.

IT srdce San Francisca tepe intenzivněji (zdroj: ČT24)