Sociální karty prověří antimonopolní úřad

Praha - Sociální karty, jejichž pomocí se vyplácí veškeré sociální dávky a příspěvky, prověří antimonopolní úřad. Podle on-line deníku Aktuálně.cz se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obrátila Národní rada osob se zdravotním postižením. Nezdá se jí smlouva mezi Českou spořitelnou a ministerstvem práce. „Máme právní rozbor, podle kterého je zásadní rozdíl mezi zadávacími podmínkami a uzavřenou smlouvou,“ říká předseda Národní rady Václav Krása. Sociální karty neboli S-karty zavádí reforma ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), v rámci které přešlo od ledna vyplácení veškerých podpor od státu na úřady práce.

Mezi nejhlasitější odpůrce sociálních karet patří ČSSD, odbory a Národní rada osob se zdravotním postižením. Podle nich bude totiž novinka výhodná především pro banky – konkrétně pro Českou spořitelnu, která zajišťuje provoz celého systému a bude tak činit po dobu následujících dvanácti let. Ročně proteče přes účty napojené na sociální karty více než 80 miliard korun.

Václav Krása v Interview ČT24

"Celý systém je podle našeho názoru nedomyšlený a je spíš dělaný za jediným účelem, a to aby se tady – jaksi – já už jsem kvůli tomu byl napaden, tak musím být opatrný – aby se možná zhodnotily ty peníze nějakým jiným způsobem pro někoho jiného. Jak jste byl napaden? Někdo vás chtěl zažalovat? Ano. Byl to někdo z České spořitelny? Ano, ano, z České spořitelny. Bral jste to jako výhrůžku? Bral jsem to jako výhrůžku, ano.

S-karty, vzhledem podobné běžným platebním či kreditním kartám, mají sloužit nejen jako průkazky pro příjemce podpor, dávek a příspěvků, ale také k výběru peněz z bankomatů, u obchodníků (cash back) a k placení. Měly by navíc usnadnit komunikaci lidí s úřadem – klient se přihlásí svou kartou tak, že ji přiloží ke čtecímu zařízení. Úředníkům se pak všechny potřebné údaje o příjemci rovnou ukážou v počítači.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)