Český mák je v ohrožení

Praha - Náš mák je v ohrožení. Česko, jako jeho dosud největší světový producent, teď může o dlouholeté prvenství přijít. Některé firmy totiž do potravinářského máku přimíchávají mák určený pro farmaceutickou výrobu a vyvážejí ho za hranice mnohem levněji. Zemědělci proto kvůli klesající ceně máku od jeho pěstování ustupují.

Velkovýrobci smíchávají český mák s technickým mákem z dovozu. Tvrdí to Agrární komora a pěstitelé pravého máku, kterým rapidně klesl odbyt. Světová maková velmoc si teď láme makovice, jak o svoje vyhlášené jméno nepřijít. Osmdesát pět procent tuzemského máku se vyváží. Jenže někteří prodejci do něj přimíchávají tzv. technický mák bez chuti a vůně. 

„Drobní pěstitelé to vůbec nedělají, ani se k tomu nedostanou. To je organizovaný nákup. Spíš to dělají obchodníci. Ti dovážejí farmaceutický a míchají to s vykoupeným českým mákem,“ popsal soukromý zemědělec Jiří Kmínek. Máku pro farmacii sem firmy za poslední čtyři roky dovážejí skoro třikrát víc. „Náklady na tunu našeho máku jsou asi 25 korun. Ty farmaceutické máky se dovážejí za 10, 15, 17 korun,“ informoval Zdeněk Kosek, výkonný ředitel Sdružení Český mák. 

Právě taková směs ale následně sráží cenu čistého máku a zemědělcům se ho pak nevyplatí pěstovat. A tak jako makovou panenku nahradily moderní večerníčky - maková pole teď nahrazují plodiny, které se zemědělcům vyplatí víc. Zatímco v roce 2008 naseli 67 tisíc hektarů máku, letos už jen třetinu. 

Ministerstvo zemědělství plánuje zakročit. Chce v máku hlídat množství morfinu, který rozhoduje, jestli je k jídlu, nebo ne. „Rozhodli jsme se novelizovat legislativu tak, aby obsah morfinu v makovém semeni byl maximálně 25 miligramů na kilogram máku,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. 

Pokud maková pole budou dál mizet tímhle tempem, mohlo by se stát, že česká tradiční surovina s tisíciletou tradicí zmizí úplně. A místo makovic se pak na polích bude objevovat třeba řepka olejná. 

Mák se široce používá především při přípravě makového pečiva. Většina produkce je exportována, především do slovanských zemí, kde je mák tradiční pochoutkou. V západních zemích jsou makové produkty často pokládány za nevhodné, protože je částečně mylně předpokládáno, že obsahují návykové látky. V potravinářském máku, který je pěstovaný v České republice, by však morfinu a kodeinu mělo být jen nepatrné množství.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)