Pláč nad makovými buchtami. Český mák se pančuje

Praha – Renomé českého pěstitelství máku poškozuje praxe některých velkovýrobců, kteří do potravinářského máku přimíchávají méně kvalitní mák technický a za standardní cenu ho pod českou hlavičkou prodávají do zahraničí. Soudí tak drobní podnikatelé i odborníci. Ekonomicky motivované kroky škodí i drobným pěstitelům, kterým se tak nevyplatí plodinu pěstovat. Ministerstvo zemědělství už přislíbilo nápravu a problému se věnuje také Agrární komora, která o české makové krizi dnes jednala.

„Není to novinka, výraznějším způsobem se to děje již druhý rok a jde o jednoduchou, podnikatelskou – můžeme-li to tak nazvat – matematiku,“ konstatoval ve Studiu 6 předseda sdružení Český mák Petr Šimek. „Farmaceutické firmy vyrábějí morfiniové alkaloidy jako základ řady léčiv. Ty se izolují z makové tobolky a odpadá makové semeno. Může mít libovolnou cenu, protože jeho skladování farmaceutickým firmám leda způsobí zvyšování nákladů. Prodej tohoto materiálu je dán tím, že se drží pod cenou potravinářského máku,“ dodává.

Podle Šimka je ovšem technickým mákem naředěný mák potravinářský nadále vydáván za český mák, „který má určitou tradici a určitou hodnotu, kterou tímto způsobem ztrácí“. Technická příměs navíc častokrát ani nepochází z Česka a je zde jen smíchána, aby zamířila zpět do zahraničí. Potravinářská inspekce totiž na českých pultech dosud žádný případ míchaného máku neodhalila.

Ubývá osevních ploch

Zatímco v roce 2008 rostl mák na 67 tisících hektarech, letos už jen na ploše o dvě třetiny menší. Na vině je přimíchávání nepotravinářského makového semene ze zahraničí. Ministerstvo zemědělství chce proto pravidla pro uvádění potravinářského máku na trh zpřísnit.

Pokles osevních ploch potvrzuje jednatel jednoho z největších tuzemských pěstitelů máku, společnosti Lupofyt z Chřášťan na Rakovnicku, Jaroslav Mikoláš. „My jsme pěstovali i 400 hektarů máku, v letošním roce máme už jen 160 hektarů,“ poznamenal.

„Mák odchází z českých polí, což je hrozná škoda,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Veleba, podle něhož na úkor této v českých zemích po staletí pěstované plodiny dále rostou plochy řepkových a obilných polí, což není dobře.

Mák
Zdroj: ČT24

„Pro to, aby se udržela i kvalita potravinářského máku uváděného do oběhu, připravilo ministerstvo zemědělství novelizaci legislativy, ve které bude stanoven nejvyšší obsah morfinu v semeni máku na 25 mg/kg máku,“ řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.

Do Česka dovážené technické máky jsou odpadem z farmaceutické výroby a nejsou určeny pro kulinární účely. Takto získané semeno nemá chuťové vlastnosti potravinářského máku. Zatímco náklady na produkci jednoho kilogramu makového semene přesahují u těch nejlepších tuzemských pěstitelů 20 korun, technický mák kupují dovozci běžně za 13 až 17 korun. Je však znám i případ při němž stál mák dovezený ze Slovenska jen necelé čtyři koruny.

Zatímco v roce 2009 dosahovaly dovozy technického máku do Česka 1672 tun, loni to bylo již 4300 tun. Největším dovozcem byla loni Austrálie před Španělskem. Jenom během letošního ledna a února to bylo 1400 tun.

Úspěchu českého máku v zahraničí podle odborníků kromě jeho vysoké kvality nahrává fakt, že řada zemí, které byly dříve jeho tradičními pěstiteli, jeho produkci kvůli obavě ze zneužívání k výrobě narkotik opustila. Česká republika však až na malé výjimky zatím žádné větší případy zneužívání makoviny nezaznamenala.