Další stavební společnost v krizi, tentokrát Viamont

Ústí nad Labem - Stavební firma Viamont, založená bývalým ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS), míří do úpadku. Insolvenční návrh na sebe podalo minulý týden vedení firmy. Ta v současné době dluží asi 218 milionů korun a z problémů viní i „nepřátelskou mediální kampaň“. Majitelem Viamontu je od roku 2010 společnost Inženýrské a dopravní stavby Olomouc, v jejímž vedení Řebíček také působil. Majitelem celého koncernu je pak moravský podnikatel Zdeněk Kyselý.

Vedení firmy nechce nastalou situaci komentovat. „Majitel mě požádal, abych se k tomu momentálně nevyjadřoval,“ řekl České televizi předseda představenstva Jan Franz. Firma už má obestavený účet a letos také snižovala počty zaměstnanců, jejich celkový počet ale neuvádí.

Je pravděpodobné, že Viamont ukončí svou činnost. „Nelze očekávat, že by mohl dlužník nastalou nepříznivou situaci překlenout v rámci dalšího provozování svého podniku. Dlužník je rovněž v úpadku ve formě předlužení,“ uvedlo vedení firmy v návrhu.

Firmu Viamont založilo v roce 1992 několik zaměstnanců tehdejší Traťové strojní stanice Ústí nad Labem, kteří svému bývalému zaměstnavateli začali vzápětí konkurovat. K opravám železničních tratí se postupně přidala i železniční doprava a další aktivity. Když se firma v roce 1996 změnila na akciovku, předsedou představenstva se stal právě Řebíček a ve vedení vydržel až do roku 2004. O necelé dva roky později se stal poslancem a ministrem dopravy v Topolánkově vládě.

Aleš Řebíček
Zdroj: Jan Rasch/isifa/Euro

Za úpadkem stojí málo zakázek a nepřátelská mediální kampaň

Viamont svůj úpadek vysvětluje ekonomickou recesí, poklesem objemu stavebních zakázek i svým neúspěchem v jejich získávání. Ale nejen tím. „Situace se zhoršovala (…) též v důsledku nepřátelské mediální kampaně související s předchozím akcionářem, která zejména u vyhlašovaných veřejných zakázek prakticky znemožnila uspět,“ tvrdí Viamont.

Firma byla s Řebíčkem v médiích spojována i v době, kdy byl ministrem. Deník MF Dnes svého času spočítal, že za dva roky jeho působení na ministerstvu získala zakázky za 10,4 miliardy korun, což znamenalo zněkolikanásobení původního obratu. Sám Řebíček tvrdil, že svůj podíl ve firmě prodal ještě před nástupem do funkce, kvůli neprůhledné vlastnické struktuře ale nešlo jeho tvrzení ověřit.

Viamont v insolvenci (zdroj: ČT24)