Výsledková sezona na Wall Street finišuje

New York – Letní výsledková sezona ve Spojených státech jde do finále – devadesát procent amerických firem už oznámilo svoje výsledky za druhý kvartál. Až na výjimky byly v souladu s odhady analytiků, investory ale více zajímají výhledy do budoucna – a ty se rychle zhoršují. Může za to nejen menší poptávka z Číny a dluhovou krizí zasažené Evropy.

„Z firem, které, řekněme, překvapily lepšími výsledky, bych jmenoval společnosti Caterpillar, Chevron nebo Walt Disney. Hodně otazníků bylo kolem společnosti Apple, jejíž výsledky zaostaly za očekáváním poprvé od roku 2003,“ říká makléř Patria Direct Roman Koděra.

Právě akcie Applu a dalších firem v posledních týdnech hledají oporu hlavně v prohlášeních politiků a centrálních bankéřů, kteří slibují stimulaci ekonomiky. Případná stabilizace situace v Evropě a uvolnění politiky americké centrální banky by následně měly oslabit dolar vůči euru.

Právě k americké měně totiž investoři utíkají v době nejistoty, a to nesvědčí tamním vývozcům. To potvrzuje i analytik České spořitelny Martin Krajhanzl: „Když se podívám na hlavní faktory, které teď ovlivňují aktuální výsledky i další vyhlídky, tak je to především meziročně silnější dolar vůči euru i ostatním měnám.“

Velké zklamání podle Koděry pocítili investoři zejména u firem, které v poslední době vstoupily na burzu – například Zynga nebo Facebook.

Výsledkovou sezonu v příštích dvou týdnech doplní například obchod pro kutily Home Depot nebo výrobce traktorů Deere. Z technologických firem budou nejsledovanější Dell a Hewlett Packard.

Výsledková sezona v USA se blíží ke konci (zdroj: ČT24)