Australská firma dokáže vyrobit pohonné hmoty z řas

Sydney – Australská společnost Algae Tec. vyvinula technologii, s jejíž pomocí dokáže vyrobit pohonné hmoty z řas. Oproti ropě vychází o polovinu levněji a na rozdíl od ostatních biopaliv šetří potravinové zdroje. Palivo se v současné době testuje a dalo by se použít v naftových motorech nebo pro pohon letadel.

Trvalo to osm let a stálo pět milionů dolarů, než zařízení v Novém Jižním Walesu začalo pracovat. Ve směsi odpadního oxidu uhličitého a živin se tu pěstují rychle rostoucí řasy, které lze použít na výrobu biopaliv. Klíčovou roli má hrát sluneční záření.

Přesný postup ale majitelé úzkostlivě tají. „Duševní vlastnictví má velkou cenu. Chceme s výrobou začít jako první, takže některé detaily držíme v naprosté tajnosti,“ vysvětluje Roger Stroud, generální ředitel společnosti.

V době představení technologie se v elektrárně nacházejí pouze čtyři kontejnery, ve kterých se palivo vyrábí. Pokud ale přijdou potřebné investice, společnost má velké plány. „Ideální kapacita by byla kolem dvou tisíc kontejnerů. S tím bychom mohli vyrobit půl milionu tun paliva za rok,“ dodává Stroud.

Zatímco produkce klasických biopaliv bývá provázena poměrně velkou spotřebou vody (podle nizozemské univerzity Twente je na jeden litr bionafty z řepky olejky potřeba v průměru čtrnáct tisíc litrů vody), řasy tuhle nevýhodu nemají. Odpadá také spotřeba umělých hnojiv a pohonných hmot pro zemědělské stroje.

Chystá se revoluce ve výrobě biopaliv? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod