Za čtyři roky se splatnost faktur prodloužila o půlku

Praha - Platební morálka českých firem se zhoršuje. Průměrná doba splatnosti faktur mezi podniky se prodloužila v posledních čtyřech letech o polovinu na sedmdesát dní. Přítrž tomu má udělat nová směrnice EU, která stanovuje maximální dobu splatnosti pohledávek na šedesát dní. Celkové pohledávky způsobené druhotnou platební neschopností přesáhly sto šedesát miliard korun. Vyplývá to ze statistiky úvěrové pojišťovny Euler Hermes Europe.

„Počet ohlášených pohledávek po splatnosti za první čtvrtletí letošního roku vzrostl téměř 1,5krát a jejich objem vzrostl proti roku 2011 trojnásobně,“ uvedl šéf Euler Hermes Europe Július Kudla. Pozdní zaplacení za práci je podle něj v Česku specialitou zejména u větších podniků. Ty prý zneužívají faktu, že jsou na nich menší firmy či živnostníci životně závislí.   

Nejpozději v březnu 2013 musí v zemích EU vstoupit v platnost nová směrnice EU, která stanovuje maximální dobu splatnosti pohledávek na 60 dní. Největší problémy s plněním tohoto dokumentu budou mít především státy nejvíce postižené dluhovou krizí, tedy Řecko, Španělsko, Portugalsko a Itálie, kde se průměrná lhůta splatnosti faktur propadla na 80 až 100 dní.

Martin Kříž, partner PRK Partners

„Ve vztahu k veřejnému sektoru jsou navrhované změny žádoucí. V praxi to zamezí zejména nemorálním praktikám veřejného sektoru, kdy pozdní placení faktur za rozsáhlé zakázky způsobovalo druhotnou platební neschopnost celého dodavatelského řetězce.“

Pro ČR a její exportéry je prioritní platební morálka Německa, kde se lhůta splatnosti od roku 2000 stále snižuje na asi 24 dní v roce 2012. V příštím roce se situace u nejvýznamnějšího obchodního partnera nezmění. Polsko si vede rovněž dobře a nebude mít s plněním nové směrnice EU problémy. Splatnost faktur se pohybuje okolo 40 dní a předpovídá se i mírný pokles. Zato Francie a Belgie budou „na hraně“, splatnost se tam pohybuje okolo 60 dní.   

Nejohroženějšími sektory evropské ekonomiky, kde musí obchodní partneři počítat s dlouhou dobou splatnosti, je stavebnictví a letecký průmysl. „Průměrnou dobu úhrad faktur můžeme očekávat například ve farmaceutickém a chemickém průmyslu včetně IT. S nejlepší platební morálkou můžeme počítat v letecké přepravě a v automobilovém průmyslu,“ upozornila pojišťovna.