Čistý zisk ČEZu v pololetí meziročně vzrostl o 14 procent

Praha – Čistý zisk energetické skupiny ČEZ vzrostl za pololetí meziročně o čtrnáct procent na 27,2 miliardy korun a tržby energetického giganta se meziročně zvýšily o devět procent na 113 miliard korun. Za růstem zisku stojí především zvýšení realizačních cen elektřiny včetně vlivu slabé koruny a úhrada pohledávek po splatnosti za rumunskými státními drahami. Firma to dnes oznámila na svých webových stránkách. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) se skupině meziročně zvýšil o 4,5 miliardy na 48,4 miliardy korun.

Meziroční růst výnosů skupiny ČEZ byl dále způsoben zvýšením výroby z větrných elektráren v Rumunsku a zvýšením objemu výroby v České republice o 1,4 TWh (o 4 %) na 33,2 TWh. Přispěl k tomu zejména nárůst výroby po dokončení komplexní obnovy Elektrárny Tušimice. Pozitivní vliv na hospodaření Skupiny ČEZ mělo také další uhrazení pohledávek po splatnosti za rumunskými státními drahami (CFR) ve výši 965 milionů korun.

Martin Novák, místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ, a. s.

"Skupina ČEZ si udržuje silnou likvidní pozici, těší se dobrému finančnímu zdraví a je proto důležitou oporou české ekonomiky. Dne 1. srpna jsme začali našim akcionářům vyplácet dividendy ze zisku za rok 2011 v celkové výši 24 miliard korun.

Jsme s výsledky ČEZu velmi spokojeni a podle reakcí našich akcií na burze dnes si myslíme, že je spokojena i drtivá většina našich akcionářů."

V polovině května byl dokončen projekt navýšení instalovaného výkonu Jaderné elektrárny Dukovany (z původních 4 x 440 MW na 4 x 510 MW), pozitivní efekt na výrobu byl však v druhém čtvrtletí eliminován souvisejícími delšími odstávkami. ČEZ se dohodl s Evropskou komisí na ukončení šetření formou narovnání, v rámci kterého ČEZ prodá uhelný zdroj v ČR s instalovaným výkonem nad 800 MW.

Tomáš Sýkora, analytik společnosti Patria Finance

„Čísla výrazně předčila odhady na všech úrovních, především díky vyšším než očekávaným tržbám, když domácí výroba i příspěvek realizovaných cen spolu s efektem měn byl vyšší, než jsme předpokládali.“

Největším otazníkem zůstává situace v Albánii, kam firma investovala do vodních elektráren. Kvůli velkému suchu a následné regulaci cen energií přišla skoro o 2,5 miliardy korun. „Intenzivně jednáme s albánským regulátorem, dochází k postupnému naplňování dohod, a proto také ta naše ztráta za druhý kvartál už byla výrazně menší,“ uvedl finanční ředitel ČEZu Martin Novák.

Pokud ČEZ splní svůj celoroční plán, měl by vyplatit stejnou dividendu jako v minulém roce, tedy 45 korun na akcii.

Skupina ČEZ pokračuje i nadále v naplňování pěti strategických iniciativ, z nichž prioritní je výstavba dvou nových bloků Jaderné elektrárny Temelín. Dne 2. července 2012 převzal ČEZ nabídky od tří kvalifikovaných zájemců, jež splnily náležitosti pro otevírání obálek požadované zákonem o veřejných zakázkách.

„Vítěze tendru bychom chtěli vybrat do září příštího roku a v závěru roku 2013 s ním podepsat smlouvu,“ potvrdil předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

ČEZu se daří i v roce 2012 (zdroj: ČT24)