Snaha postihovat švarcsystém komplikuje fungování rodinných firem

Praha – Hospodářská komora si stěžuje na velmi tvrdý postup inspektorů práce při posuzování případů, kdy v rodinné firmě pomáhá někdo z příbuzných. S resortem práce a sociálních věcí chce proto připravit plán, jak zákoník práce takovým situacím přizpůsobit.

Do roku 2007 zákoník práce pomoc mezi členy rodiny umožňoval. Teď ji ale inspektoři považují za švarcsystém, v rámci něhož dotyčný živnostník sice není zaměstnancem firmy, ale vztahují se na něj povinnosti, jako by byl – má nadřízeného, pevně stanovenou pracovní dobu a používá například služební počítač nebo mobil.

Takový způsob zaměstnávání je nelegální a postihy za něj jsou citelné – pracovník bez řádné smlouvy může dostat až stotisícovou pokutu, zaměstnavatel až 10 milionů. „V každém případě to deformuje pracovní trh a konkurenci mezi jednotlivými zaměstnavateli,“ říká Rudolf Hahn, generální inspektor Státního úřadu inspekce práce.

Odpůrci švarcsystému zdůrazňují, že kvůli němu tratí státní pokladna až 5 miliard korun ročně. Pracovník totiž na daních a pojištění odvede mnohem méně, než kdyby podepsal běžnou pracovní smlouvu.

I pro něj to ale má jednu zásadní nevýhodu – není chráněn zákoníkem práce jako zaměstnanec, takže nemá například nárok na dovolenou a o místo může přijít z hodiny na hodinu.

Podnikatelé naopak vyzdvihují pozitiva. Pracovní vztah založený na švarcsystému je podle nich mnohem pružnější – najmout člověka se živnostenským listem ušetří náklady a dovoluje pohotově reagovat na momentální situaci firmy.

Samotná Hospodářská komora ovšem nevidí na švarcsystému nic špatného. Chce se proto s ministerstvem Jaromíra Drábka (TOP 09) dohodnout na změně zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti tak, aby byly k firmám vstřícnější například při nabírání sezonních pracovníků. Její návrhy by pak mohly platit od ledna 2014.

Pomáhá vám ve firmě rodinný příslušník? Pozor na inspektory

Tvrdé postihy švarcsystému komplikují práci také rodinným firmám. Na jeden z mnoha případů upozornila Česká televize: úřady vyměřily vysokou pokutu podnikateli z Hradce Králové, protože ve svém lyžařském areálu načerno zaměstnal rodiče své ženy. Oba penzisti tvrdí, že mladým jen pomáhali.

Inspektoři, kteří v areálu dělali kontrolu, to ale vidí jinak: senioři jsou u lyžařského vleku nelegálně zaměstnaní, i když neberou žádné peníze. „Pokud zaměstnavatel s osobou, která pro něho vykonává závislou práci, neuzavřel základní pracovněprávní vztah, pak porušil zákoník práce,“ uvedl inspektorát práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj.

Královéhradeckému podnikateli Janu Sotonovi teď hrozí pokuta půl milionu korun. To by pro něj bylo v další lyžařské sezoně likvidační, takže se proti udělení pokuty odvolal. Jenže jednání s úřady trvá už více než čtyři měsíce a pořád nekončí.

Události o švarcsystému (zdroj: ČT24)