Sklizeň obilovin bude nejnižší od roku 2007, odhaduje ČSÚ

Praha - Letošní sklizeň základních obilovin by podle červencového odhadu Českého statistického úřadu měla být o 20,7 procenta nižší než loňská a měla by činit 5,716 milionu tun. Půjde zřejmě o nejnižší sklizeň od roku 2007. Úroda řepky by se měla naopak zvýšit o 2,5 procenta na 1,073 milionu tun.

Očekávaná produkce základních obilovin bez kukuřice na zrno se vlivem nepříznivého vývoje počasí během vegetace meziročně propadne o 1,49 milionu tun a bude i pod úrovní pětiletého průměru. Předpokládaný průměrný hektarový výnos základních obilovin 4,32 tuny je výrazně nižší než v předcházejícím roce.

Nejvýznamnější pokles produkce ve srovnání s rokem 2011 statistici očekávají u nejrozšířenější obiloviny, pšenice ozimé. Odhadovaná sklizeň je meziročně o téměř 29 procent nižší, snížení je ovlivněno vedle menší osevní plochy především výrazným poklesem výnosu.

Úroda řepky by se meziročně měla zvýšit o 27 tisíc tun, a to navzdory meziročnímu poklesu odhadovaného hektarového výnosu na 2,67 tuny. Osevní plocha totiž byla rozšířena na rekordních 401 tisíc hektarů.