Do Česka za půlrok přiteklo z EU téměř o 7 miliard více, než odešlo

Praha - Česká republika získala za prvních šest měsíců z rozpočtu Evropské unie o 6,86 miliardy korun více, než do něj odevzdala. Číslo zveřejnilo ministerstvo financí na svém webu. Za stejné období loňského roku činila takzvaná čistá pozice Česka vůči unii 17,4 miliardy.

K dobrému výsledku podle resortu financí pomohly hlavně přímé platby zemědělcům. „Naopak příjmy ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti byly poznamenány pozastavením proplácení většiny operačních programů,“ dodalo ministerstvo.

V pololetí přiteklo do Česka z unijního rozpočtu 30,9 miliardy korun a odvedlo do něj 24,1 miliardy korun. Stát tak byl stejně jako v předchozích letech čistým příjemcem peněz z EU. Do tuzemského zemědělství směřovalo v pololetí z unie 26,5 miliardy korun. Z evropských strukturálních fondů získal 4,5 miliardy.

Od vstupu České republiky do EU v květnu 2004 do 30. června 2012 odvedla ČR do unijního rozpočtu 285,37 miliardy korun a získala 468,38 miliardy. Kladné saldo čisté pozice tak od vstupu do EU do poloviny letošního roku vystoupalo na 183 miliard.