Koupil stavební parcelu, prodali mu ale skládku

Písek – Řada lidí má svůj sen postavit si rodinný dům. Stejně tak snil i Zdeněk Zunt z Písku, který si před šesti lety koupil stavební parcelu pro svůj budoucí rodinný dům. Stavba domu pana Zunta ale skončila po prvním dni a dodnes dál nepokročila. Na pozemku totiž stavebníci odhalili toxickou skládku odpadů, ke které se dnes nikdo nehlásí.  Radnice i developer navíc odmítají už několik let problém pana Zunta řešit.

Velkorysé plány písecké radnice a soukromého developera panu Zuntovi tehdy slibovaly klidné bydlení ve zbrusu nové vilové čtvrti. Když začal stavět, tak při bližším prozkoumání parcely se zjistilo, že se pod vysokou trávou skrývá skutečná skládka odpadu, ba dokonce odpadu toxického.

Celý problém vznikl před deseti lety, když nechala písecká radnice zpracovat urbanistický návrh nové obytné čtvrti. Součástí plánu bylo i rozvržení 33 parcel pro výstavbu rodinných domů. Avšak proti územní studii se ozvaly hlasy z určené lokality, že to tak být nemůže, protože v místě byla skládka. Podle bývalého starosty Luboše Průši tak byla dodatečně v roce 2000 objednána firma Hydrotech SG, aby zjistila přesně, jak těleso skládky vypadalo, jaká tam byla kontaminace a podobně. Zástupci společnosti Hydrotech SG ale sami dnes vysvětlují provedený průzkum skládky úplně jinak než písecká radnice.

Martin Blecha, zástupce společnosti Hydrotech SG:

„Naším úkolem ani nebylo přesně vymezit rozsah té skládky. To území je poměrně dost veliké, to znamená, že kdybychom tam měli namalovat přesně čáru, odkud kam vede ta skládka, tak ty průzkumné práce se musejí dělat v mnohem větším rozsahu a nebylo to ani takhle zadané. Skutečně nám nikdo v té době nic neříkal o nějakých stavebních parcelách a podobně.“

Město ale problém řešit nechce a tvrdí, že veškerou zodpovědnost za vadné pozemky nese firma Lesostavby Třeboň (LSTB), která v roce 2005 koupila od města pozemky a převzala od něj i urbanistický projekt na vybudování nové obytné čtvrti. K pozemkům přivedla vodu a elektřinu a potom jednotlivé parcely prodávala lidem, a tedy i panu Zuntovi.

Na základě Zuntovy žádosti pak probíhala v roce 2010 jednání mezi LSTB, panem Zuntem a městem Písek. Město Písek ale nepředkládalo žádné konstruktivní návrhy řešení vzniklé situace. Podle LSTB navíc město neprojevilo a ostatně ani nyní neprojevuje snahu věc řešit.

Ondřej Veselý, starosta města Písek

„Právní závazek města tam není.  Morální by mohl být,  ale na 'morální' se dneska  při  hospodaření  s veřejnými prostředky nikdo neptá.“

Vyčištění pozemku od odpadu by podle oficiálního propočtu společnosti Lesostavby Třeboň stálo třikrát víc než samotná parcela. Zdeněk Zunt se rozhodl žádat odškodnění za vadnou parcelu u soudu. Ten ale začátkem července prohrál. Přitížilo mu, že oproti sousedům odhalil skládku na svém pozemku zhruba o rok později. Tedy až tři roky poté, co parcelu koupil. 

Zdeněk Zunt ale stále bojuje o to, aby za svůj milion korun dostal místo skládky skutečnou stavební parcelu. Teprve po přispění Reportérů ČT se ledy pohnuly a písecká radnice i společnost Lesostavby Třeboň přislíbily, že jsou ochotné o možném řešení znovu společně jednat.

Lyžařský areál Alšovka (zdroj: ČT24)