Nečas: Klausova kritika DPH je luxus, nemůže si jej dovolit každý

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) hájil před senátory plánované zvýšení daně z přidané hodnoty. Zdůraznil mimo jiné, že bez něj nelze sestavit a schválit na příští rok rozpočet se schodkem veřejných financí pod 3 procenty. Na jednání se senátory premiér kritizoval také prezidenta Klause, který v minulosti označil zvyšování DPH za nerozumné. Taková slova si podle Nečase může prezident dovolit jen proto, že nenese zodpovědnost za státní rozpočet.

Nečas senátorům vysvětloval vládní návrh na zvýšení DPH na 15 a 21 procent. Návrh má své odpůrce i v řadách ODS. Protože má v Senátu většinu ČSSD, která zvyšování daně z přidané hodnoty odmítá, vrátí se s největší pravděpodobností návrh znovu do sněmovny. Tam bude vláda potřebovat pro přehlasování senátorského veta na protlačení zákona 101 hlasů. Senát by mohl o DPH hlasovat již zítra.

Vláda podle premiéra stojí a padá s tím, že bude dodržovat konsolidační strategii a bude snižovat schodky veřejných financí. „Já jsem vždycky říkal, že nebudu stát v čele vlády, která je pouze údržbářská. A na druhou stranu vydávat nějaké silácké výroky nemá vůbec žádný význam,“ zdůraznil Nečas.

Kritiku kvůli zvyšování DPH si vláda v minulých dnech vyslechla i z Hradu. Prezident a zakladatel ODS mimo jiné řekl, že jde o nerozumný tah, který brzdí ekonomiku. „Někdo, kdo nenese zodpovědnost za státní rozpočet, tak si může dovolit i luxus některých vyjádření, které člověk, který nese zodpovědnost za státní rozpočet, si dovolit nemůže,“ reagoval na jeho slova premiér. Zákon o státním rozpočtu prezident nepodepisuje, nemá tedy možnost ho vládě vrátit ani sestavování rozpočtu jakkoliv ovlivnit.

Některé senátory Nečas nepřesvědčil

Přestože Nečas dnes před senátory zvyšování DPH hájil, někteří s ním mají stále problém a dávají hlasitě najevo, že návrh nepodpoří. Jedním z nich je teplický senátor ODS Jaroslav Kubera. „Pan premiér ví jistě, jak budu hlasovat, že budu proti. Spíš přesvědčoval kolegy. Jeho vysvětlení bylo poměrně seriózní, mě ovšem nepřesvědčil. Zvyšování daní není dobrá cesta,“ prohlásil senátor. Pochybnosti na dnešní schůzce vyjadřovali i další senátoři. Podle Kubery mají problém s balíčkem asi tři nebo čtyři senátoři ODS.

Kvůli navrhovanému zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod podraží zboží i služby. Podle analytiků to sníží kupní sílu domácností o stovky korun měsíčně. Zvýšení DPH kritizuje i Hospodářská komora ČR. Balíček už při schvalování ve sněmovně zkritizoval i poslanec vládní ODS Petr Tluchoř a nelíbil se i dalším jeho stranickým kolegům ve sněmovně.