Softwaroví piráti v Česku ztrácí sílu

Praha - Softwarové pirátství v Česku dlouhodobě klesá, přesto je stále každý třetí nainstalovaný program nebo počítačová hra nelegální. Vedle policie se snaží softwarové piráty vyhledávat i soukromí detektivové, které si najímají držitelé autorských práv.

Na českých počítačích se nejčastěji objevují nelegálně zkopírované operační systémy, kancelářské, grafické či antivirové programy anebo hry. Podle organizace BSA je nelegálně nainstalováno 35 procent softwaru. Jako hlavní důvod lidé uvádí, že chtějí ušetřit. „Často software nainstaluje někdo jiný, například vnouče nebo potomek rodičům či prarodičům, nelegálně,“ vysvětluje mluvčí protipirátské organizace BSA Jan Hlaváč. 

Podle odborníků k tomu ale není důvod. K většině programů totiž na internetu existuje alternativa, od textových editorů až po programy na úpravu fotografií. „Open source nebo freeware je zpravidla software, který tvůrci nabízejí zdarma, ať už pro osobní nebo firemní použití,“ uvedl redaktor serveru Lupa.cz Daniel Dočekal. 

Softwarové pirátství (zdroj: ČT24)

Česko ale nakonec v porovnání se světem nevypadá špatně. Podle BSA softwarové pirátství klesá osmým rokem a patříme mezi dvacítku zemí, kde se programy a hry nelegálně kopírují nejméně. Česko je tak třeba před Francií nebo Jižní Koreou.