Vláda si chce jít pro peníze do Lesů ČR i k hazardním firmám

Praha – Ministři se dnes znovu sešli po prázdnivé přestávce a pustili se do práce. Schválili návrh novely, která umožní posílení státního rozpočtu z volných peněz na účtech státních podniků, zejména Lesů České republiky. Novela by měla začít platit už letos v prosinci, aby ještě v letošním roce mohl stát z Lesů ČR čerpat miliardu korun. Dalším bodem jednání byl například nový sázkový zákon. Jeho schválením vláda dovoluje cizincům provozovat zde všechny druhy hazardu, budou ale muset v ČR sídlit, a tedy i odvádět daně.

Skoro šestnáct miliard korun jsou peníze, jež měly v půlce roku na svých účtech Lesy České republiky. Ještě letos chce vláda stihnout odčerpat miliardu, v příštích dvou letech pak vždy čtyři miliardy. „Počítá se s tím již v návrhu rozpočtu pro příští rok a půjde to proti deficitu důchodového účtu,“ upřesnil premiér Petr Nečas (ODS). Schodek důchodového účtu prohlubuje stárnutí populace i hospodářská recese, které ukrajují z odvodů na důchodové pojištění. Jen v letošním prvním pololetí vyplatil stát na penzích o 25 miliard korun víc než vybral.

A jak bude převádění volných finančních prostředků do státního rozpočtu vypadat v praxi? „Novela zákona umožní zakladateli zřídit 'fond zakladatele', ze kterého se následně se souhlasem Vlády ČR převedou volné finanční zdroje státního podniku do příjmů státního rozpočtu,“ říká návrh, kterému dnes dali ministři zelenou.

Miroslav Zámečník, předseda představenstva Lesů ČR

„Ať si odvedou všechny peníze, které firma nepotřebuje, protože tam nebyla výplata dividendy za celou dobu existence podniku. Já budu spát mnohem klidněji a budu mnohem spokojenější, když všechny tyto prostředky budou zapojeny do rozpočtu, tak jako si to dělají Rakušané ve svých lesích.“

Dnes schválená novela by ale měla umožnit odčerpat peníze i z dalších státních podniků, jako je například Budějovický Budvar či Česká pošta. V tomto případě už ovšem nejde o tak vysoké částky jako v případě Lesů ČR. „Zisk ostatních podniků se pohybuje řádově ve stovkách milionů. Mnohdy jsou to navíc zisky nafouknuté, protože proti nim stojí dotace,“ upozornil ekonom Vysoké školy obchodní Pavel Neset. „Tady bych se spíše přikláněl k tomu, aby peníze v podnicích zůstaly,“ dodal.

Na rozdíl od Lesů ČR se o své rezervy bojí třeba Česká pošta. „Věříme, že s nástrojem bude vláda nakládat uvážlivě, protože pošta má rezervy a musí je mít, ale jsou ve výši zhruba dvou měsíčních mezd pro naše zaměstnance,“ upozornil mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Firmy, do kterých by si stát mohl jít pro peníze
Zdroj: ČT24/ČTK

Zahraniční sázkové firmy budou muset mít v ČR pobočku

Další novela, kterou dnes vláda schválila, je návrh zákona o provozování sázkových her. Ten nově nařizuje zahraničním sázkařským firmám zřízení sídla v České republice, u internetových sázek zase registraci ve stálých pobočkách. S tím souvisí také to, že zahraniční sázkové firmy budou muset v Česku odvádět daně. Ze svých příjmů tak budou muset platit státu stejné procento, jako jejich tuzemští konkurenti. „Tohle se všem českým provozovatelům velmi líbí, protože jde o to, aby nečelili nelegální nedaněné konkurenci ze zahraničí,“ řekl ČT24 mluvčí Unie herního průmyslu ČR Andrej Čírtek.

Přesto se ovšem tuzemské firmy z hazardní branže obávají, že novela nasoučasné praxi, kdy v Česku podnikají i zahraniční firmy, které odvádějí daně v zemích s mnohem nižším zdaněním hazardu, nic nezmění. Čírtek soudí, že představa vlády, že si firmy jako Bwin a jiné zahraniční internetové sázkové kanceláře budou zakládat českou pobočku, když na trhu prosperují mnoho let i bez toho, je naprosto iluzorní. „Ministerstvo financí vědomě navrhuje něco, o čem ví, že se to nebude dodržovat,“ konstatoval Čírtek. „Nový zákon neobsahuje žádnou sankci, takže není důvod, aby se něco změnilo,“ dodal.

Miroslav Kalousek, ministr financí (TOP 09)

„Novela je podle nás ospravedlnitelná z pohledu veřejného pořádku, veřejné bezpečnosti, ochrany spotřebitele i veřejného zájmu jako takového.“

Dobrou zprávou pro města bojující proti hazardu je pak další pasáž navrhované novely, která zkracuje takzvané přechodné období ze tří let na půl roku. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí, které je nechtějí, mohly zmizet už během příštího roku. „Budeme čekat na to, odkdy bude platná novela zákona, a budeme podle ní zakazovat provozování terminálů,“ uvedl starosta Židlochovic Vlastimil Helma.

Zástupci hazardních firem ale varují, že v takovém případě se jejich zahraniční vlastníci okamžitě obrátí na soudy. „Od roku 2007 Česká republika neprohrála žádnou arbitráž. Věřím, že si bilanci nezkazíme,“ reagoval Kalousek.

Protože je ale otazníků v zákoně více, chce si vláda raději nechat prověřit, zda je novela v souladu s evropským právem. Posílá ji proto k notifikaci Evropské komisi, teprve poté zamíří předloha do parlamentu. Tím se však celý procest schvalování zákona zřejmě protáhne, řádné notifikační řízení totiž obvykle podle ministra financí trvá tři až čtyři měsíce. Poslanci tak budou o změnách v pravidlech pro sázkové hry rozhodovat nejdříve v lednu 2013.