Obchodníci budou označovat lokální produkty

Praha - Vybrané obchodní řetězce budou na svých regálech viditelně označovat produkty vyrobené v těch regionech, v nichž se nachází prodejna. Na podpoře regionálních produktů se dohodly ministerstvo zemědělství a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Označování bude pro obchodníky dobrovolné.

Výrobky, které se pojí s příslušným územím, poznají spotřebitelé podle nápisu „Z našeho kraje“. Značka bude viditelně umístěna v prostorách obchodu. „Záměrem obou stran je zvýšit prodej tuzemských potravin vyrobených v konkrétním kraji, a to v prodejnách působících na území téhož regionu,“ uvádí ministerstvo a svaz.

Češi se hlásí o regionální produkty

Češi mají o místní produkty stále větší zájem. Obchodníci proto začínají na tento trend reagovat a menší regionální dodavatele, které donedávna přehlíželi, sami vyhledávat. „Jsme připraveni usnadnit menším výrobcům podmínky vstupu do všech typů prodejních míst,“ prohlásil prezident svazu Zdeněk Juračka.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla je pro spotřebitele důležitá informace o tom, že nakupují potraviny z místní produkce, od konkrétních výrobců, a také to řada z nich vyžaduje. „Ministerstvo se proto snaží působit na obchodníky, aby byly takové potraviny standardní součástí jejich nabídky,“ doplnil šéf resortu.

Mezi hlavní důvody zájmu o lokální potraviny patří podle odborníků jejich větší čerstvost oproti produktům dováženým zdaleka. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají. 

Vydáno pod