Přetlačovaná mezi vládou a Senátem pokračuje - tentokrát o DPH

Praha - Senátoři jednají o opatřeních, které pravicová vláda Petra Nečase označuje za jeden z pilířů konsolidace veřejných financí. Hlasovat se bude o tzv. stabilizačním balíčku obsahujícím mimo jiné návrh na zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Dále zahrnuje také například zvýšení daně z převodu nemovitostí, omezení výdajových paušálů či omezení zelené nafty. Očekává se však, že horní komora, kde mají převahu sociální demokraté, balíček zamítne stejně jako včera zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Opoziční senátoři už vyjádřili obavy, že vládní návrhy přibrzdí ekonomiku a tvrdě dolehnou zejména na nejchudší vrstvy obyvatel.

DPH v centru dění

Jádrem souboru úsporných opatření, který i přes odpor opozice prošel v polovině minulého měsíce Poslaneckou sněmovnou, je návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH). Sazba se má zvýšit o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Změna by ale platila jen mezi lety 2013 a 2015, poté se má DPH sjednotit na jedné úrovni 17,5 procenta.

Plošné zvýšení DPH s sebou přinese podražení prakticky všech služeb a výrobků, vládní návrh ovšem také zavádí vyšší daně pro občany s příjmy vyššími než 100 tisíc nebo pro pracující důchodce. Příjmy vyplývající ze zvýšení DPH a zdanění fyzických osob by měly plynout pouze do státního rozpočtu. Kvůli tomu navrhuje ministerstvo financí i změnu rozpočtového určení daní, které by snížilo podíl obcí na příjmech z těchto daní. 

Vláda si od změny, již ekonomové i opozice označují za bezprecedentní, slibuje snížení schodku veřejných financí pod tři procenta. Již nyní je však zřejmé, že vyšší DPH do státní kasy nepřinese tolik, kolik ministerstvo financí původně počítalo. Oproti plánu to příští rok bude o dvě miliardy korun méně, v roce 2014 o 1,5 miliardy korun méně a v roce 2015 o miliardu.

Petr Nečas a Miroslav Kalousek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Podle Petra Nečase jeho kabinet stojí a padá s tím, zda bude snižovat schodky veřejných financí. „Já jsem vždycky říkal, že nebudu stát v čele vlády, která je pouze údržbářská,“ zdůraznil premiér, který v úterý vládní návrh obhajoval v Senátu. Zde totiž nemá jistou podporu ani z vlastních řad. Několik zákonodárců z ODS, mezi nimi například teplický senátor Jaroslav Kubera, již dopředu avizuje, že vyšší DPH nepodpoří.

Vládní úsporné návrhy Hospodářská komora nepodporuje:

„Zásadně nesouhlasíme s prudkým zvyšováním daně z přidané hodnoty, která se v posledních dvou letech zvedá téměř každého půl roku. Toto zvyšování se odráží samozřejmě na cenách zboží běžné spotřeby, ale také bytů. Zvýšení DPH se tak negativně promítne do rozpočtu mnoha rodin,“ prohlásil Petr Kužel, prezident komory, největšího zástupce středních a malých podniků v zemi.

Kvůli zvyšování daní se Nečas dostal do sporu s Václavem Klausem. Prezident vládní návrh minulý týden kritizoval, nárůst DPH podle něj ekonomiku poškozuje a brzdí. „Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně,“ podotkl. Premiér na slova hlavy státu reagoval s tím, že Klaus kritizuje, protože nenese za rozpočet odpovědnost. Zákon o státním rozpočtu prezident nepodepisuje, nemá tedy možnost ho vládě vrátit ani sestavování rozpočtu jakkoliv ovlivnit. V případě zákonů obsažených ve stabilizačním balíčku však tuto pravomoc má.

Šéf Senátu Štěch: Je to zmetek, musíme ho zamítnout

Předseda Senátu Milan Štěch považuje vládní návrh za právní zmetek. „Pokud by ten zákon byl prosazen, kdybychom ho pustili - a my ho nepustíme, způsobil by mnoho zmatků,“ prohlásil včera sociálně demokratický senátor. Podle něj panují velmi vážné pochybnosti o ústavnosti předlohy. „Nebude moci být uplatněna zásada, že zákon později přijatý v dané věci ruší zákon dřívější,“ upozornil s tím, že jediné možné řešení je novelu zamítnout.

Jasnou podporu nemá vládní návrh nejen u opozice, ale ani u některých senátorů vládních stran. Proti návrhu hodlá hlasovat například senátor ODS Jaroslav Kubera. „Pan premiér ví jistě, jak budu hlasovat, že budu proti,“ uvedl. „Zvyšování daní není dobrá cesta,“ dodal. Další zástupci vládních stran v horní komoře parlamentu jsou zatím nerozhodnutí. „Ta materie je tak složitá, že já chci slyšet vysvětlení pana Kalouska, jak to se zvýšením DPH doopravdy myslí a jaké to bude mít makroekonomické důsledky pro naši ekonomiku,“ řekl v rozhovoru pro Studio 6 senátor Jan Horník (TOP 09). Obává se přitom, že zvýšení DPH dopadne hlavně na malé a střední podnikatele, kteří jsou tahouny české ekonomiky. „Nejsem stoprocentně přesvědčená. Já mám obavu, aby to dále nesnižovalo růst ekonomiky. Moje rozhodnutí bude dále záležet na průběhu debaty v Senátu,“ konstatovala senátorka Alena Palečková (ODS).

Nakupování
Zdroj: ČT24

Do balíčku vláda přibalila i omezení paušálů nebo solidární daň pro lidi s vysokými příjmy

Zvýšení DPH o procento patří k nejdiskutovanějším částem balíčku. Ten ale obsahuje i řadu dalších opatření. Jedním z nich je omezení výdajových paušálů pro živnostníky, a to u příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů, například u lékařů nebo advokátů a u výnosů z autorských práv na 800 tisíc korun. Podnikatelé, kteří se rozhodnout využít daňový paušál, také nebudou podle návrhu moci uplatnit daňovou slevu na manželku a na vyživované dítě.

Balíček dále obsahuje také tzv. solidární zvýšení daně. Jde o sedmiprocentní daň pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Současně s tím ruší stropy u pojistného na veřejné zdravotní pojištění pro roky 2013 až 2015.

Petr Vícha, předseda senátorského klubu ČSSD:

„Na tom balíčku je nešťastné právě to, že je to balíček 16 novel zákonů. Kdyby byly předloženy jednotlivě, tak si dovedu představit, že některé z nich by mohly mít i podporu sociální demokracie.“

Vláda chtěla seškrtat zelenou naftu, poslanci ji břibrzdili

Původní vládní návrh balíčku již doznal změn v Poslanecké sněmovně. Poslanci zmírnili vládní snahy o zrušení tzv. zelené nafty, tedy vratky na část spotřební daně na naftu pro zemědělce. Poslanci konec vratky o rok odložili, pro příští rok vratku snížili ze 60 na 40 procent.

Dali tak částečně za pravdu zemědělcům, kteří se obávali, že je zrušení zelené nafty znevýhodní proti zahraniční konkurenci. Proti zrušení zelené nafty koncem května protestovali. Blokovali silnice v krajích pomalou jízdou.