Syrskou ekonomiku nad vodou drží pouze Asadovi spojenci

Bejrút - Hrubý domácí produkt (HDP) se zhroutil, inflace vyletěla vzhůru, nezaměstnanost vzrostla a schodek ve státní pokladně se nadále prohlubuje. Takto hrůzostrašně vypadá syrská ekonomika. Po 17 měsíců trvajících bojích opozičních rebelů proti režimu prezidenta Bašára Asada je sice totálně vyčerpaná, nad vodou ji ale stále, i přes mezinárodní sankce, drží pomoc spřátelených zemí, jako jsou Rusko, Irák, Írán a Venezuela.

„Ekonomika je na konci s dechem. Zhoršuje se pomalu, ale jistě s tím, jak nad ní vláda postupně ztrácí kontrolu,“ tvrdí šéf ekonomického časopisu Syria Report Džihád Jazigí. Čísla mluví sama za sebe: podle každoročního průzkumu informační divize časopisu The Economist (EIU), který vyšel v červenci, by se měl letos HDP propadnout o osm procent. „Násilí odrazuje od spotřeby, investic a obecně hospodářské činnosti a to je ještě umocněno sankcemi Evropské unie, zejména na export ropy,“ vysvětluje The Economist.

Další studie Ústavu pro mezinárodní finance (IIF) je ještě pesimističtější, protože předvídá pro letošek propad HDP o 14 až 20 procent „v důsledku poklesu zemědělské výroby, snižování investic a vývozu kvůli bojům a evropským sankcím“. 

Podle oficiálních syrských statistik dosáhla inflace v květnu meziročně 32,5 procenta, což je od počátku roku nárůst o 15,4 procenta. A to by se mělo ještě zhoršit.  „Boje z posledních týdnů v Halabu a Damašku zvýší inflační tlaky, protože obě města jsou velmi důležitými výrobními centry,“ podotkl novinář Jazigí.

„Syrská ekonomika běží na 30 procentech své kapacity a bankovní systém je jen stínem toho, co byl před rokem, protože státní banky jsou vystaveny mezinárodním sankcím a soukromé instituce jedou z opatrnosti na volnoběh,“ vysvětlil evropský ekonom, který právě opustil Damašek a přestěhoval se do Bejrútu.

Počátkem srpna syrský deník Al-Vatan s odvoláním na syrskou hospodářskou komoru napsal, že v Sýrii bylo uzavřeno na 30 procent malých a středních podniků, což vedlo k vyšší nezaměstnanosti, která postihuje asi 25 procent práceschopného obyvatelstva.

Krach ekonomiky není na pořadu dne

Kvůli sankcím klesla produkce ropy, a to z 385 000 barelů za den na letošních 182 000 barelů za den. Výnosy z vývozu tak klesly z 12 miliard dolarů v roce 2010 na letošní čtyři miliardy. Ekonomové však věří, že krach syrského hospodářství ještě není na pořadu dne.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

Pokud se podle Jazigího potvrdí, že Sýrie nedávno uzavřela dohodu s Ruskem o barterovém obchodu a obdržela zvýhodněnou půjčku ve výši jedné miliardy dolarů od Íránu, ukáže se tak, že Damašek pořád ještě není v bezvýchodné situaci.