Merkelová podpořila šéfa ECB v boji proti dluhové krizi

Ottawa - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyjádřila podporu plánům šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho na boj proti dluhové krizi. Na návštěvě Kanady také vyzvala své evropské partnery k rychlé domluvě na cestě k fiskální a politické unii. Draghiho poslední vyjádření jsou zcela v souladu s přístupy evropských politiků, řekla Merkelová.

Draghi před dvěma týdny řekl, že Evropská centrální banka chce obnovit nákupy státních dluhopisů v koordinaci se záchranným fondem ESM, k němuž by ohrožené země podávaly oficiální žádosti o pomoc. Proti jeho záměru se však postavil šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann a v posledních dnech Draghiho plány ostře kritizuje řada členů německé vládní koalice.

Merkelová už vyjádřila Draghimu podporu poté, co na konci července prohlásil, že udělá vše, co bude v jeho moci, aby zabránil zhroucení eurozóny. Někteří politici v Berlíně a Mnichově však Draghiho po jeho posledních vystoupeních začali obviňovat z toho, že řídí spíš „italskou centrální banku“ a Evropskou centrální banku zneužívá k prosazování italských zájmů.

Merkelová po setkání s kanadským premiérem Stevenem Harperem také evropským lídrům vzkázala, že v jednáních o dlouhodobém řešení krize eurozóny, tedy v jejím podání o politické unii, je zapotřebí si pospíšit. „Je to otázka podniknutí kroků, které nebyly učiněny při vzniku měnové unie, konkrétně otázka politické unie. Německo ví, že v měnové unii je nutné mít sdílenou politickou odpovědnost. Jsme na dobré cestě k řešení řady těchto problémů, ale podstatný je čas,“ řekla kancléřka.

Merkelová odmítá návrhy Francie a Itálie na zavedení společných eurobondů a společného ručení za dluhy bez společné rozpočtové politiky. Nejprve proto chce podřídit země eura centrálnímu rozpočtovému dohledu a činit další kroky k politické unii, tedy k převedení většiny zbývajících národních pravomocí do Bruselu. Všechny tyto otázky se budou probírat v nadcházejících týdnech, které budou podle pozorovatelů pro osud eurozóny klíčové, na setkáních mezi předními evropskými státníky. První z nich se odehraje za týden mezi Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.